Liste over Tyrkias presidenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over Tyrkias presidenter består av de elleve som har vært statsleder i Tyrkia, siden landet ble opprettet etter den tyrkiske frigjøringskrigen. For en liste over herskere i forgjengeren Det osmanske riket, se Liste over overhoder av det osmanske dynastiet.

Presidenter (1923– )[rediger | rediger kilde]

Nr. Navn
(Født–Død)
Bilde Regjeringstid Parti Valgt
1 Mustafa Kemal Atatürk
(1881–1938)
Atatürk.jpg 29. oktober 1923 1. november 1927 Det republikanske folkepartiet 1 1923
1. november 1927 4. mai 1931 2 1927
4. mai 1931 1. mars 1935 3 1931
1. mars 1935 10. november 1938[1] 4 1935
Mustafa Abdülhalik Renda (Interim)
(1881–1957)
TBMM Başkanı Abdülhalik Renda.jpg 10. november 1938 11. november 1938 Det republikanske folkepartiet
2 İsmet İnönü
(1884–1973)
Inonu Ismet.jpg 11 November 1938 3 April 1939 Det republikanske folkepartiet 5 1938
3. april 1939 8. mars 1943 6 1939
8. mars 1943 5. august 1946 7 1943
5. august 1946 2. mai 1950 8 1946
3 Celâl Bayar
(1883–1986)
22. mai 1950 14. mai 1954 Demokrat Parti (DP) 9 1950
14. mai 1954 1. november 1957 10 1954
1. november 1957 27. mai 1960[2] 11 1957
Det nasjonale sikkerhetsrådet
(Leder: General
Cemal Gürsel)
27. mai 1960 10. oktober 1961 Militær
4 Cemal Gürsel
(1895–1966)
10. oktober 1961 2. februar 1966[3] Partiløs 12 1961
İbrahim Şevki Atasagun (Interim)
(1899–1984)
No image.png 2. februar 1966 28. mars 1966 Partiløs
5 Cevdet Sunay
(1899–1982)
Cevdet Sunay.png 28. mars 1966 28 March 1973 Partiløs 13 1966
Tekin Arıburun (Interim)
(1903–1993)
No image.png 28. mars 1973 6. april 1973 Rettferdighetspartiet (AP)
6 Fahri Korutürk
(1903–1987)
6. april 1973 6. april 1980 Partiløs 14 1973
İhsan Sabri Çağlayangil (Interim)
(1908–1993)
Ihsan Sabri Caglayangil (1968).jpg 6. april 1980 12. september 1980[4] Rettferdighetspartiet (AP)
Det nasjonale sikkerhetsrådet
(Leder: General
Kenan Evren)
12. september 1980 9. november 1982 Militær
7 Kenan Evren
(1917–2015)
9. november 1982 9. november 1989 Partiløs 15 1982
8 Turgut Özal
(1927–1993)
Turgut Özal cropped.jpg 9. november 1989 17. april 1993[1] Anavatan Partisi 16 1989
Hüsamettin Cindoruk (Interim)
(1933– )
No image.png 17. april 1993 16. mai 1993 Doğru Yol Partisi (DYP)
9 Süleyman Demirel
(1924–2015)
Suleyman Demirel 1998.jpg 16. mai 1993 16. mai 2000 Doğru Yol Partisi (DYP) 17 1993
10 Ahmet Necdet Sezer
(1941– )
Ahmet Necdet Sezer.jpg 16. mai 2000 28. august 2007 Partiløs 18 2000
11 Abdullah Gül
(1950– )
28. august 2007 28. august 2014 Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) 19 2007
12 Recep Tayyip Erdoğan
(1954– )
Recep Tayyip Erdogan.PNG 28. august 2014 - Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) 20 2014

Tidslinje[rediger | rediger kilde]

Recep Tayyip ErdoğanAbdullah GülAhmet Necdet SezerSüleyman DemirelHüsamettin CindorukTurgut ÖzalKenan EvrenKenan Evrenİhsan Sabri ÇağlayangilFahri KorutürkTekin ArıburunCevdet Sunayİbrahim Şevki AtasagunCemal GürselCemal GürselCelal Bayarİsmet İnönüMustafa Abdülhalik RendaMustafa Kemal Atatürk

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Died in office
  2. ^ Avsatt under Statskuppet i Tyrkia 1960
  3. ^ Avsatt på grunn av sviktende helse
  4. ^ Avsatt under Statskuppet i Tyrkia 1980

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]