Fahri Korutürk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fahri Korutürk
National Struggle Park, Karşıyaka, Izmır 87.jpg
FødtFahri Sabit
3. august 1903
Istanbul, Tyrkia
Død12. oktober 1987 (84 år)
Istanbul, Tyrkia
Beskjeftigelse Politiker, offiser
Utdannet ved Turkish Naval AcademyRediger på Wikidata
Ektefelle Emel Korutürk[1]Rediger på Wikidata
Barn Osman Korutürk, Selâh Korutürk, Ayşe ArzıkRediger på Wikidata
Parti PartiløsRediger på Wikidata
Nasjonalitet TyrkiaRediger på Wikidata
Gravlagt Turkish State CemeteryRediger på Wikidata
Utmerkelser Storkors med kjede av Republikken Italias fortjenstorden, Republikken Italias fortjenstorden, Finlands hvite roses ordenRediger på Wikidata
President i Tyrkia
19731980
ForgjengerCevdet Sunay
EtterfølgerKenan Evren
Signatur
Fahri Korutürks signatur

Fahri Korutürk (født 3. august 1903 i Istanbul, død 12. oktober 1987 samme sted) var en tyrkisk marineoffiser, diplomat og landets sjette president.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Korutürk vokste opp i Istanbul og dro i en alder av 13 år til den tyrkiske marinens kadettskole, hvor han ble uteksaminert i 1923. Etter dette studerte han ved det tyrkiske marineakademiet (Deniz Harp Okulu), hvor han ble uteksminert i 1933. Korutürk tjenestegjorde først på kryssere og undervannsbåter før han ble marineattaché med tilholdssted i Roma, Berlin og Stockholm. I 1936 deltok han som militær rådgiver under Montreux-traktaten.

I 1950 ble Korutürk forfremmet til kontreadmiral og fikk kommandoen over ulike enheter før han så ble utnevnt til admiral i 1957. Etter tre år som kommandør av den tyrkiske marinen ble han i 1960 utnevnt til tyrkisk ambassadør til Sovjetunionen (og senere til Spania) av landets president Cemal Gürsel. I 1968 ble han av president Cevdet Sunay utnevnt til senatet, og i begynnelsen av april 1974 ble han selv utnevnt til Tyrkias sjette president av nasjonalforsamlingen.

Som president var han blant annet øverste ansvarlig for gjennomføringen av den tyrkiske invasjonen av Kypros i juli 1974 etter at Kypros president Makarios III ble avsatt av den greske militærjuntaen. Korutürk forble Tyrkias president ut den konstitusjonelle terminen på syv år i april 1980, før han deretter ble senator på livstid. Han døde i Istanbul den 12. oktober 1987 i en alder av 84 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.gazetekadikoy.com.tr[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]