Fulgencio Yegros

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fulgencio Yegros y Franco de Torres
Fulgencio Yegros.jpg
Født1780[1][2][3]
Quyquyhó
Død1821[1][2][3]
Asunción
Ektefelle Facunda Speratti
Barn Fire
Beskjeftigelse Offiser og politiker
Nasjonalitet Paraguay
Paraguays konsul
19. juni 181112. oktober 1813
ForgjengerIngen
EtterfølgerJosé Gaspar Rodríguez de Francia
Paraguays konsul
12. februar - 12. juni 1814
ForgjengerJosé Gaspar Rodríguez de Francia
EtterfølgerJosé Gaspar Rodríguez de Francia

Fulgencio Yegros y Franco de Torres (født 1780, død 17. juli 1821) var en viktig paraguayansk offiser og politiker som ble det uavhengige Paraguays første statsoverhode. I hjemlandet regnes han som nasjonens landsfader.

Yegros ble født inn i en familie med en militær tradisjon, og han ønsket derfor en karriere innenfor militæret, og Yegros' bestefar hadde tidligere vært Paraguay-provinsens guvernør.[trenger referanse] Han studerte i provinshovedstaden Asunción, og ble i 1801 deretter med i den spanske koloniale hæren som fenrik. Sin første militære erfaring fikk han fra kamper mot portugiserne i Brasil, og i 1807 var han blant de paraguayanske troppene som aktivt deltok i å motstå de britiske invasjonene av Río de la Plata i visekongedømmets hovedstad Buenos Aires. Han ble i 1810 forfremmet til kaptein og gjort til guvernør over Misiones-departementet.

Yegros og Pedro Juan Caballero var de viktigste militære offiserene i 1811-revolusjonen i Paraguay, hvor landet 14. mai 1811 ble erklært uavhengig. Etter uavhengigheten ble Yegros sammen med José Gaspar Rodríguez de Francia utnevnt til republikkens konsuler, etter modell av den franske revolusjon. Han grunnla deretter det første militærakademiet i et uavhengig Paraguay.

Yegros var mer enn offiser enn en politiker.[trenger referanse] Hans rolle som konsul i 1811-13 og i 1814 ble marginalisert av Rodríguez de Francia, som etter Yegros' siste termin ble landets enehersker. Yegros trakk seg da tilbake fra det offentlige liv til sin estancia i Santa Bárbara.

I 1820 involverte han seg igjen i politikken, da han deltok i en mislykket revolusjon med det mål å styrte Rodríguez de Francia. Etter revolusjonens nederlag ble han fengslet, og han døde deretter i fengsel det følgende året.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Store norske leksikon, Fulgencio Yegros, Fulgencio_Yegros
  2. ^ a b Faceted Application of Subject Terminology, 9. okt. 2017, Fulgencio Yegros, 206529
  3. ^ a b Spanish Biographical Dictionary, 9. okt. 2017, Fulgencio Yegros, 16596


Forgjenger:
 Ingen, Pedro de Melo de Portugal
som guvernør for Paraguay i 1787 
Paraguays konsul
Flag of the President of Paraguay.svg

Etterfølger:
 José Gaspar Rodríguez de Francia 
Forgjenger:
 José Gaspar Rodríguez de Francia 
Paraguays konsul
Flag of the President of Paraguay.svg

Etterfølger:
 José Gaspar Rodríguez de Francia