Horacio Cartes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Horacio Cartes
Horacio Cartes con banda.jpg
Født5. juli 1956 (63 år)
Asunción
Beskjeftigelse Politiker, forretningsdrivende
Parti Coloradopartiet
Nasjonalitet Paraguay
Utmerkelse Den nasjonale fortjenstordenen, Infante Dom Henriks orden
Signatur
Horacio Cartess signatur

Horacio Manuel Cartes Jara (født 5. juli 1956 i Asunción) er en paraguayansk forretningsmann og politiker for Coloradopartiet. Han vant presidentvalget i 2013 og ble innsatt som Paraguays president 15. august samme år.[1] Han var president til 2018.

Cartes er forretningsmann. Virksomheten hans har drevet med dyrking av tobakk og soyabønner, produksjon av sigaretter og leskedrikker, samt bank- og finansvirksomhet.[2] Han regnes som en av Paraguays rikeste menn.[3] Cartes har også vært president i fotballklubben Club Libertad siden 2001.

Lenge var Cartes ikke engasjert i politikk, men ble i 2009 medlem i Coloradopartiet.[3] Ved presidentvalget i 2013 stilte han mot Efraín Alegre fra Partido Liberal Radical Auténtico.[4] De to kandidatene la i valgkampen vekt på å bringe Paraguay tilbake til den regionale organisasjonen Mercosur, som landet ble utestengt fra etter at president Fernando Lugo i 2012 ble avsatt i en riksrettssak. Andre viktige saker, som begge kandidatene stilte seg bak, var jordreform, utbygging av flyplasser og landeveger, samt effektivisering av statsselskaper og offentlig sektor.[3] Cartes' kommentar om at homoseksuelle er å sammenligne med aper, og at han ville skyte seg i testiklene hvis hans barn inngikk likekjønnet ekteskap, vakte oppmerksomhet.[5] Cartes vant valget med 45,91 % av stemmene, mot Alegres 36,84 %.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]