Liste over Hessens regenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dette er ei liste over Hessens regenter. Området Hessen har siden 1200-tallet blitt organisert under flere statsdannelser; først som et landgrevskap, deretter oppdelt i flere landgrevskap, før man fra begynnelsen av 1800-tallet fikk en todeling: Kurfyrstedømmet Hessen og Storhertugdømmet Hessen. Regentene tilhørte et dynasti kjent som huset Hessen og huset Brabant, opprinnelig Reginar.

Tittelen til de opplista regentene var landgreve med mindre noe annet står skrevet.

Hessen, 1264–1567[rediger | rediger kilde]

Landgrevskapet Hessen, 1264–1458[rediger | rediger kilde]

Landgrevskapet Nedrehessen (Kassel), 1458–1500[rediger | rediger kilde]

Landgrevskapet Øvrehessen (Marburg), 1458–1500[rediger | rediger kilde]

I 1500 gjenforent med Nederhessen under Vilhelm II

Landgrevskapet Hessen, 1500–1567[rediger | rediger kilde]

Landgrevskapet Hessen-Kassel, 1567–1803[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn Start Slutt Kommentar
Wilhelm-1-.4.jpeg Vilhelm IV
Wilhelm IV
31. mars 1567 25. august 1592 eldste sønn av Philip den store. Kalt «den vise».
Moritz Landgraf von Hessen Seite 1 Bild 0001.jpg Moritz 25. august 1592 17. mars 1627  
Vilhelm V
Wilhelm V
17. mars 1627 21. september 1637  
Wilhelm6-HK.jpg William VI
Wilhelm VI
21. september 1637 16. juli 1663  
Vilhelm VII
Wilhelm VII
16 July 1663 21 November 1670  
Karl (Hessen-Kassel, 1654).jpg Karl
Karl
21. november 1670 23. mars 1730  
Fredrik av Hessen.jpg Fredrik I
Friedrich I
23. mars 1730 25. mars 1751 også Sveriges konge fra 1720. Broren Vilhelm fungerte som regent i Hessen-Kassel, og blei seinere landgreve, som Vilhelm VIII.
Wilhelmviiiheka.jpg Vilhelm VIII
Wilhelm VIII
25. mars 1751 1. februar 1760 Bror av Fredrik I; regent fra 1730
Friedrich II von Hessen-Kassel.jpg Fredrik II
Friedrich II
1. februar 1760 31. oktober 1785  
Wilhelm IX. von Hessen-Kassel als Erbprinz.jpg Vilhelm IX
Wilhelm IX
31. oktober 1785 15. mai 1803 blei kurfyrste av Hessen som Vilhelm I i 1803.

Landgrevskapet Hessen-Rotenburg, 1627–1834[rediger | rediger kilde]

I 1806 blei Hessen-Rotenburg annektert av kongeriket Westfalen, og i 1813 blei det underlagt Kurfyrstedømmet Hessen
Gjenforent med Hessen-Kassel i 1834

Landgrevskapet Hessen-Wanfried, 1627–1755[rediger | rediger kilde]

Forent med Hessen-Rotenburg i 1755

Landgrevskapet Hessen-Rheinfels, 1627–1754[rediger | rediger kilde]

  • Ernst, femte sønn av Moritz, 1627–1693
1658 forent med Hessen-Rotenburg, 1754 sammen med Hessen-Kassel

Landgrevskapet Hessen-Philippsthal[rediger | rediger kilde]

  • Filip, sønn av Vilhelm VI, 1663–1721
  • Karl I, 1721–1770
  • Vilhelm, 1770–1806 (død 1810)
Annektert av Kongedømmet i 1806, gjenopprettet i 1813 under Elektoratet.
1866 annektert av Preussen

Landgrevskapet Hessen-Philippsthal-Barchfeld[rediger | rediger kilde]

1806 annektert av Kongedømmet Westfalen, 1813 gjenopprettet under Elektoratet.
Annektert av Preussen 1866

Landgrevskapet Hessen-Marburg, 1567–1604[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn Start Slutt Kommentar
LudwigIVHessMarb.JPG Ludvig IV
Ludwig IV
31. mars 1567 9. oktober 1604 andre sønn av Filip den Storslagne.
1604 opphørt og omtvistet mellom Hessen-Kassel og Hessen-Darmstadt, 1648 delt mellom de to linjene

Landgrevskapet Hessen-Rheinfels, 1567–1583[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn Start Slutt Kommentar
Filip II 31. mars 1567 20. november 1583 tredje sønn av Filip den storslagne,kalt "den yngre".
1583 opphørt og delt mellom Hessen-Kassel, Hessen-Marburg og Hessen-Darmstadt

Landgrevskapet Hessen-Darmstadt, 1567–1806[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn Start Slutt Kommentar
Landgraf-Georg-I.-von-Hessen-Darmstadt.png Georg I
Georg I
31. mars 1567 7. februar 1596 fjerde sønn av Filip den storslagne
L kilian landgraf ludwig 1615.png Ludvig V
Ludwig V
7. februar 1596 27. juni 1626 sønn av George I.
Georg II
Georg II
27. juni 1626 11. juni 1661 sønn av Ludvig V.
1630 Ludwig.JPG Ludvig VI
Ludwig VI
11. juni 1661 24. april 1678 sønn av Georg II
Ludvig VII
Ludwig VII
24. april 1678 31. august 1678 første sønn of Ludvig VI
Landgraf Ernst Ludwig von Hessen-Darmstadt.jpg Ernst Ludvig
Ernst Ludwig
31. august 1678 12. september 1739 andre sønn av Ludvig VI
Landgraf Ludwig VIII. von Hessen-Darmstadt.JPG Ludvig VIII
Ludwig VIII
12. september 1739 17. oktober 1768 sønn av Ernst Ludvig
Ludwig IX von Hessen-Darmstadt.JPG Ludvig IX
Ludwig IX
17. oktober 1768 6. april 1790 sønn av Ludvig VIII
Ludwig X. (Hessen-Darmstadt).jpg Ludvig X
Ludwig X
6. april 1790 13. august 1806 sønn av Ludvig IX. Ble storhertug av Hessen 1806.

Landgrevskapet Hessen-Butzbach, 1609–1643[rediger | rediger kilde]

  • Filip III, andre sønn av Georg I av Hessen-Darmstadt, 1609–1643

Landgrevskapet Hessen-Homburg, 1622–1866[rediger | rediger kilde]

  • Fredrik I, tredje sønn av Georg I av Hessen-Darmstadt, 1622–1638
  • Vilhelm Christoph, 1638–1681, solgte Homburg til broren Georg Kristian i 1669, men beholdt Bingenheim (Landgreve av Hessen-Homburg-Bingenheim)
    • Margareta Elisabetha av Leiningen-Westerburg-Schaumburg, Regent 1638–1648
  • Georg Kristian, 1669–1671 Landgreve av Hessen-Homburg
Pantsatt til to handelshus (1671–1673) og landgrevene av Hessen-Darmstadt (1673–1679)
1806 annektert av Hessen-Darmstadt, 1815 gjenopprettet av Wienerkongressen
1866 annektert av Preussen

Landgrevskapet Hessen-Braubach, 1625–1651[rediger | rediger kilde]

  • Johan, sønn av Ludvig V, 1626–1651

Landgrevskapet Hessen-Itter, 1661–1676[rediger | rediger kilde]

  • Georg III, andre sønn av Georg II, 1661–1676

Elektoratet Hessen, kurfyrstedømmet Hessen (-Kassel), 1803–1866[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn Start Slutt Kommentar
Wilhelm IX. von Hessen-Kassel als Erbprinz.jpg Vilhelm I
Wilhelm I
15. mai 1803 28. august 1807 tifdligere landgreve av Hessen-Kassel som Wilhelm IX; avsatt
til Kongeriket Westfalen, 1807-1813
Wilhelm IX. von Hessen-Kassel als Erbprinz.jpg Wilhelm I
Wilhelm I
30. oktober 1813 27. februar 1821 gjeninnsatt
William II, elector of hesse.jpg Wilhelm II
Wilhelm II
27. februar 1821 20. november 1847 Hans sønn Fredrik Wilhelm fungerte som regent fra 30. september 1831
Friedrich-Wilhelm-Hessen.jpg Fredrik Wilhelm
Friedrich Wilhelm
20. november 1847 20. september 1866 regent for sin far fra 30. september 1831. Elektoratet ble annektert av Preussen i 1866
1866 annektert av Preussen

Storhertugdømmet Hessen (-Darmstadt) og Rhein, 1806–1918[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn Start Slutt Kommentar
Ludwig X. (Hessen-Darmstadt).jpg Ludvig I
Ludwig I
13. august 1806 6. april 1830 tidligere landgreve av Hessen-Darmstadt som Ludvig X fra 1790
Luis ii de hesse.jpg Ludvig II
Ludwig II
6. april 1830 16. juni 1848  
LudwigIII-Hessen.jpg Ludvig III
Ludwig III
16. juni 1848 13. juni 1877  
Grand Duke Ludwig IV of Hesse-Darmstadt and by Rhine.jpg Ludvig IV
Ludwig IV
13. juni 1877 13. mars 1892  
Ernst Ludwig von Hessen 1905 Foto Jacob Hilsdorf.jpeg Ernst Ludvig
Ernst Ludwig
13. mars 1892 9. november 1918  

Overhode for de ikke-regjerende av huset Hessen[rediger | rediger kilde]

Hessen-Kassel etter 1866[rediger | rediger kilde]

Hessen-Philippsthal 1866-1925[rediger | rediger kilde]

  • Karl den tidligere landgreven, 1866-1868
  • Ernst 1868-1925

I 1925 ble linjen Hessen-Philippsthal avsluttet

Hessen-Philippsthal-Barchfeld etter 1866, Hessen-Philippsthal etter avslutningen av hovedlinjen 1925[rediger | rediger kilde]

  • Alexis den tidligere landgreven, 1866-1905
  • Chlodwig 1905-1954, overhodet for huset Hessen-Philippsthal etter 1925
  • Wilhelm 1954- lever fortsatt

Hessen-Darmstadt 1918–1968[rediger | rediger kilde]

I 1968 ble linjen Hessen-Darmstadt avsluttet. Den siste prinsen adopterte overhodet for huset Hessen-Kassel som sin arving

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]