Lise Askvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lise Askvik
Født23. juli 1969Rediger på Wikidata (54 år)
Akershus universitetssykehus
BeskjeftigelseSkribent, politiker, programleder Rediger på Wikidata
PartiHelsepartiet
NasjonalitetNorge

Lise Katrine Askvik (født 23. juli 1969 i Lørenskog) er en norsk journalist, forfatter og programleder som i 2016 grunnla Helsepartiet.

Oppvekst og utdanning[rediger | rediger kilde]

Etter oppvekst på Askviks hønseri på Nes i Akershus og på Oppegård, tok hun Oppegård videregående skole, lærte reiseliv på Wang videregående skole på Frogner.[1] Med tillegg fra et toårig økonomisk studiested, ble det cand.mag. med språk, økonomi og journalistikk (Norsk Journalisthøgskole i 1995.

Journalist og programleder[rediger | rediger kilde]

Fra 1993 jobbet hun fem år for Radio 1 (Norge), før hun i likhet med Bjørn Faarlund sa opp i protest mot en endring av kanalens profil.[2] Med Stein Johnsen (produsent) startet hun internett-radioen Radionett.com,[3] samtidig som hun ble kjendisreporter for Dorthe Skappel i TV 2s God Kveld Norge. Utover å drive nettstedet parforhold.no,[4] var hun leder for TVNorges datingshow Cyou fra 2003 og var reporter for Metropol TV. Fra 2000 til 2003 jobbet hun for Norsk Ukeblad. Høsten 2003 ble hun programleder for P4s Nitimen-konkurrent «Fornøyelig formiddag», sammen med tidligere redaktør i Norsk Ukeblad, Astrid Gunnestad (1938–2016). De fortsatte med det mediekritiske satireprogrammet (søndag) «Oss megger imellom». I 2015 ledet hun P4s Kjærlighet uten grenser, helt til hun i 2016 sluttet i P4 og gikk over til politikken og stiftet «Helsepartiet».

Kreft og helse[rediger | rediger kilde]

I 2013 ble hennes fjerde bok, Kreft ga meg kraft, utgitt. I boken skildrer hun sitt år med brystkreft, mestringsstrategier, den politiske kampen for rekonstruksjon og relasjonene i hjemmet og på jobb i P4. Boken er blitt utgitt på nytt, med et nytt sistekapittel, under tittelen Mitt år med brystkreft.

I 2015 kom hennes sjette bok Helsesviket - brev fra helsevesenet der 17 helseansatte skriver hvert sitt brev til en fortrolig og deler dine bekymringer for helsesektoren. Askvik har skrevet bokens tre siste kapitler, stilet til alle potensielle pasienter, til topp-politikerne «Jens, Jonas og Bent» og et kapittel til journaliststanden.

Med Gunnestad opprettet hun Facebook-gruppen «Vi venter fanden meg ikke på ny pupp etter kreft», som ble opptakten til kampen for å senke ventetiden for å få nytt bryst etter kreftoperasjon. Lise Askvik har selv hatt brystkreft. Utfallet av rekonstruksjonskampen ble 150 millioner øremerket saken, 9 nye stillinger til plastikk-kirurger for alle pasientgrupper og endrede retningslinjer for brystkreft. Nå er primær rekonstruksjon også standard i Norge. Askvik ble selv rekonstruert i 2014 og 2015.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.liseaskvik.no
  2. ^ «Radio 1-veteran sa opp i protest». Aftenposten. 14. april 1999. 
  3. ^ «Starter prateradio på nettet». Aftenposten. 18. november 1999. 
  4. ^ «På TV i kveld». Aftenposten. 7. april 2003. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]