Lion (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lion
Generell informasjon
Prod.landAustralsk, amerikansk, britisk
Lengde129 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiGarth Davis
Produsent
ManusforfatterLuke Davies
Basert påA Long Way Home 
av Saroo Brierley
Musikk
SjeffotografGreig Fraser
KlippAlexandre de Franceschi
Foran kamera
Medvirkende
Distributør
Premiere
  • 10. september 2016 (2016-09-10) (TIFF)
  • 25. november 2016 (2016-11-25) (USA)
  • 6. januar 2017 (2017-01-06) (Norge)
Eksterne lenker

Lion er en australsk-amerikansk-britisk dramafilm fra 2016, regissert av Garth Davis. Filmen er basert på dokumentarboken A Long Way Home av Saroo Brierley, og følger Saroo Brierley (spilt av Dev Patel) som ble fraskilt fra familien da han var fem år gammel. Som voksen forsøker han å finne igjen familien på Google Earth. Dev Patel, Rooney Mara, David Wenham og Nicole Kidman spiller hovedrollene. Filmen hadde verdenspremière under Toronto internasjonale filmfestival i september 2016.[1] Den hadde kinopremière i USA 25. november 2016 og i Norge 6. januar 2017.

Lion har fått god kritikk av anmeldere.[2] Filmen ble nominert til fire Golden Globes under den 74. Golden Globe-utdelingen: beste dramafilm, beste mannlige birolle (Patel), beste kvinnelige birolle (Kidman) og beste originalmusikk (Volker Bertelmann og Dustin O'Halloran).[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1986 bor den fem år gamle Saroo sammen med sin eldre bror Guddu, hans mor og hans lillesøster i Khandwa, India. Guddu og Saroo stjeler kull fra godstog, som de kan bytte for melk og mat. Men ved en jernbanestasjon sovner Saroo på en benk, og han klarer ikke å finne igjen Guddu når han våkner. Han leter på et tomt tog, men sovner igjen i en kupe. Men når han våkner mye senere oppdager han at toget er i bevegelse, og dørene låst. Etter flere dager ankommer toget Calcutta, hvor Saroo ikke forstår det lokale bengalske språket. Han forsøker å skaffe en billett hjem, men ingen kjenner igjen navnet på landsbyen hans - som Saroo uttaler som "Ganestalay" og han tilbringer natten ved stasjonen sammen med noen andre gatebarn.

Men barna blir snart tvunget til å flykte når en gruppe menn forsøker å kidnappe dem. Saroo fortsetter å vandre rundt i byen før han møter Noor, en tilsynelatende vennlig kvinne som tar ham med tilbake til leiligheten hennes. Hun forteller ham at en mann ved navn Rama kan hjelpe ham med å finne veien hjem. Men Saroo stikker av fordi han føler at Noor og Rama har skumle intensjoner. Etter to måneder blir Saroo tatt med til politiet, og plassert på et barnehjem ettersom myndighetene ikke klarer å finne igjen familien hans.

Saroo blir adoptert av et australsk par, og Saroo blir undervist i grunnleggende engelsk og flytter til Hobart, Tasmania i 1987. Han flytter inn hos Sue og John Brierley, hvor han sakte begynner å finne seg til rette i sin nye livsstil. Ett år senere adopterer foster-foreldrene hans en annen gutt, Mantosh, som har større problemer med å tilpasse seg sitt nye hjem og sliter med raseri og selvskading. Tjue år senere flytter Saroo, nå en ung mann, til Melbourne for å studere og han innleder et forhold med den amerikanske studenten Lucy. Under et måltid med noen indiske venner hjemme hos dem, husker Saroo at han ikke opprinnelig kommer fra Calcutta og at han har vært borte fra India i mer enn tjue år. Han avslører dette for vennene sine, som foreslår at han bruker Google Earth for å lete etter hjembyen sin.

En kveld kjenner han igjen en fjell-formasjon hvor moren hans jobbet, og han finner igjen området hvor han kom fra: Ganesh Talai-området i Khandwa-distriktet. Saroo vender tilbake til hjembyen, og får med hjelp av en lokal engelsk-talende et følelsesmessig gjensyn med sin biologiske mor og søster. Han oppdager også at storebroren hans Guddu ble truffet og drept av et møtende tog den natten de ble separert. Saroos mor flyttet aldri vekk fra landsbyen deres, fordi hun aldri gav opp håpet om at hennes savnede sønn en dag skulle komme tilbake. Filmen avsluttes med bildetekster om den virkelige Saroos retur til India i februar 2012.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Toronto To Open With ‘The Magnificent Seven’; ‘La La Land’, ‘Deepwater Horizon’ Among Galas & Presentations». Deadline. 26. juli 2016. Besøkt 1. oktober 2016. 
  2. ^ «Lion (2016)». Rotten Tomatoes. Besøkt 1. oktober 2016. 
  3. ^ «2017 Golden Globes: full list of nominations». The Guardian. 12. desember 2015. Besøkt 16. desember 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]