Linjebo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Linjebo er et område på Jessheim med 48 boenheter fordelt på 12 rekkehus. Linjebo ble bygget for forsvarsansatte i 1962 av entreprenør Olav Selvaag.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Forsvarets borettslag kjøpte tomten – det såkalte Larsen-jordet – av Ullensaker kommune i august 1961. Det var i begynnelsen problemer med finansieringen og Selvaag satte i gang byggingen for egen regning.

Byggearbeidene ble påbegynt oktober 1961, og sommeren 1962 var leilighetene innflytningsklare. Det ble oppført egen bygning for fellesvaskeri. Senere ble det også bygget garasjeanlegg slik at alle andelseiere fikk én garasje hver. Til borettslaget hørte dessuten store, grønne fellesområder.

Siden Forsvaret ga stønadslån til etableringen av borettslaget var i begynnelsen andelseierne ansatte i Hæren og Luftforsvaret. Da lånet var nedbetalt opphørte forpliktelsene overfor Forsvaret. Borettslaget sto dermed fritt til å oppta andelseiere som de selv ønsket, også fra det sivile samfunn. Dette førte til en navneforandring, og i 1988 ble navnet vedtatt omgjort til Linjebo borettslag.[1]

Et liknende borettslag, Gjestadhagan, ble også bygget av Olav Selvaag langs Ole Reistads veg på Jessheim. Rekkehusene er bygget i samme stil, men har seks boenheter per rekkehus istedenfor fire.

Utsmykning av området[rediger | rediger kilde]

Olav Selvaag ga bronseskulpturen «Pille Tær» av Eilif Mikkelsen til borettslaget. Skulpturen er plassert i hagen til Rådhusveien 11.

Bronseskulpturen "Pille Tær" av Eilif Mikkelsen ved Linjebo, Jessheim

I 2017 avduket Ullensaker kommune en bautastein med blått skilt som markering av at Linjebo er en del av «Historiske Jessheim».[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Linjebo» (PDF). Ullensaker Kommune. Besøkt 24. januar 2019. 
  2. ^ «Nytt tilskudd til historiske Jessheim». www.rb.no (norsk). 13. oktober 2017. Besøkt 24. januar 2019.