Linda Tripp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Linda Tripp
FødtLinda Rose Carotenuto
24. november 1949 (68 år)
New Jersey, USA
Utdannet ved Hanover Park High School
Beskjeftigelse Ansatt i statsadministrasjonen
NasjonalitetUSA USA
SpråkEngelsk

Linda Tripp (født som Linda Rose Carotenuto den 24. november 1949) var en sentral skikkelse i Lewinsky-skandalen i 1998 og 1999 som førte til riksrett og den påfølgende frifinnelsen av USAs president Bill Clinton.

Tripp begynte å arbeide i Det hvite hus under George H.W. Bush-administrasjonen og hun beholdt jobben sin da Bill Clinton overtok som president i 1993. I løpet av sommeren 1994 fikk hun en jobb i et kontor i Pentagon som driver med offentlige annliggende noe som ga henne en inntekshøyning på $ 20 000 per år. Den 19. januar 2001, den siste hele dagen til Clinton-administrasjonen fikk Linda Tripp sparken fra sin jobb i Pentagon. Tripp hevdet at hun mistet jobbet etter ordre fra Bill Clinton på et hevngjerrig grunnlag.

Tripp var en nær fortrolig av en annen tidligere ansatt i Det hvite hus, nemlig Monica Lewinsky. De ble kjent mens de begge jobbet i Pentagon sitt kontor for offentlige anliggender. Etter at Lewinsky åpenbarte seg til Tripp om at hun hadde vært i et seksuelt forhold med president Clinton begynte Tripp i all hemmelighet å ta opp alle sine telefonsamtalene med Lewinsky samtidig som hun oppmuntret Lewinsky til å dokumentere alle mulige detaljer angående hennes forhold til presidenten.

I januar 1998 ga Tripp de innspilte kassettene med hennes telefonsamtalene med Lewinsky til daværende riksadvokat Kenneth Starr i bytte mot immunitet mot en senere rettsforfølgelse. Tripp informerte også Kenneth Starr om eksistensen av en marineblå kjole som Lewinsky eide som skulle være tilsølt med Bill Clintons sæd.

Mens Tripp hele tiden hevdet at hun handlet ut av «patriotiske plikt». Men de fleste amerikanerne har i meningsmålinger sagt at hun forrådte Lewinsky i håp om å bruke sin kunnskap om hennes forhold til presidenten for å kunne tjene mye penger på en eventuell bok eller film.

Etter at Lewinsky-skandalen var over flyttet Linda Tripp til Nord-Virginia og fikk en omfattende operasjon med plastisk kirurgi og hun ble gift med den tyske arkitekten Dieter Rausch i 2004 og hun åpnet sammen med sin nye ektemann en helårs julebutikk som ble kalt Christmas Sleigh.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Johnson, Scott P. (2010): «Linda Tripp (Biography)» i: Trials of the Century: An Encyclopedia of Popular Culture and the Law, bind 1, ABC-CLIO. s. 654–655.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]