Liberchies

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Liberchies på kartet over Belgia
Liberchies
Liberchies
Liberchies på kartet over Belgia

Liberchies er en liten by i den belgiske kommunen Pont-à-Celles, nord i provinsen Hainaut, som grenser til Frankrike og tilhører den franske del av Belgia. Byen, som ligger ca. 15 km nord for Charleroi, 50 km sør for Brussel og 5 km øst for Pont-à-Celles, ligger om lag 140 meter over havet og har vel 900 innbyggere. Liberchies ligger øst for A54/E420.

Byen er fødeby for jazzgitaristen Django Reinhardt. Selv om han reiste tidlig fra stedet, arrangeres i mai hvert år en Django Reinhardt jazzfestival her.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den ligger langs den tidligere romerske veien fra Bavay til Tongeren. I Liberchies ble det oppdaget en vicus, Geminiacum, like ved sentrum av dagens by, noe som har gjort at det er blitt opprettet et arkeologisk sentrum her. Arkeologisk er stedet blitt særlig kjent for at det i 1970 ble funnet 368 romerske gullmynter der. Geminiacum spilte som utpost en viktig rolle i romernes forsvar mot germanerne, og i nærområdet til leiren kom det etter hvert en landsby.

Liberchies var en uavhengig by fra 1795 til 1964, da den ble slått sammen med Luttre. I 1976 ble Luttre og fire andre byer (Obaix, Buzet, Thimeon og Viesville) slått sammen med Pont-à-Celles.

Permanent utstilling[rediger | rediger kilde]

Det er laget en permanent utstilling av Geminiacum i Liberchies. Utstillingen har også et rom viet Django Reinhardt, som ble født i byen i 1910. Den viser høydepunkter i hans liv og hans innflytelse på moderne musikk, men setter også søkelyset på situasjonen for de reisende.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 50°30′50″N 4°25′15″Ø