Liang Sicheng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Liang Sicheng
Født20. apr. 1901Rediger på Wikidata
Tokyo
Død9. jan. 1972Rediger på Wikidata (70 år)
Beijing Hospital
BeskjeftigelseArkitekt, kunsthistoriker, arkitekturhistoriker, konservator, byplanlegger, politiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Medlem av Den nasjonale folkekongress (1st National People's Congress) Rediger på Wikidata
Utdannet vedTsinghuauniversitetet
University of Pennsylvania School of Design
Beijing Huiwen Middle School
EktefelleLin Huiyin (19281955)
FarLiang Qichao
SøskenLiang Sizhuang
Liang Sili
Liang Siyong
Liang Sida
BarnLiang Congjie
Liang Zaibing
PartiKinas kommunistparti (19591972)
NasjonalitetKina
GravlagtBabaoshan revolusjonære gravlund
Medlem avAcademia Sinica
Academic Division of Technological Sciences of the Chinese Academy of Sciences (1955–)
Society for the Study of Chinese Architecture
UtmerkelserAcademician of the Chinese Academy of Sciences (1955)

Liang Sicheng, 1950

Liang Sicheng (kinesisk: 梁思成, pinyin: Liáng Sīchéng; Wade–Giles: Liang Ssu-ch'eng; født 20. april 1901 i Tokyo i Japan, død 9. januar 1972 i Beijing) var en kinesisk arkitekt, bygg- og arkitekturhistoriker og skolemann. Han arbeidet for bevaring av pleie av kinesiske fornminner.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Liang Sicheng ble født i Tokyo fordi det var dit hans foreldre hadde reist i eksil.Hans var far Liang Qichao, en produktiv akademiker og reformist, og etter hundredagersreformen brøt sammen fro han fra hjemlandet Kina. Under Qing-dynastiets siste år hadd Kina gjennomlevd en rekke utenlandske intervensjoner og indre konflikter. I 1898 hadde Guangxu-keiseren under inspirasjon fra sine reådgivere forsøkt å innføre en rekke drastiske moderniserende reformer, men dmoststanden var forstor og det hele mislyktes etter hundre dager. Enkekeiserinne Cixi, keiserens adoptivmor og makten bak tronen, isolerte keiseren og henrettet mange av reformistene. Liang Qichao kom seg unna til Japan.

Etter at Qing-dynastiet falt i 1911 vendte Liang Sichengs far tilbake til Kina. Han var en kort tid med i regjeringen av den nyetablerte republikk,som så ble obvertatt av den såkalte Beiyang-klikken. Liang Qichao trådte ut av styringsapparatet og satte i gang en sosial og litterær bevegelse for å introdusere moderne vestlig tankegang i landet.

Studier[rediger | rediger kilde]

Liang Sicheng vokste opp under disse inntrykk. I 1915 begynte han ved Tsinghua-kollegiet (som senere ble til universitet). I 1924 dro han og hans senere hustru Lin til University of Pennsylvania på sripend fra Boxer Indemnity Scholarship Program. Der studerte de under Paul Cret.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Tre år etter fikk Liang mastergraden i arkitektur.

I 1928 giftet han seg med Lin Huiyin (kjent på engelsk som Phyllis Lin), som var en anerkjent kunstnerinne, arkitekt og dikter, som vanket i samme kretser som dikteren Xu Zhimo, filosofen Jin Yuelin og økonomen Chen Daisun.

I 1945 var Liang leder av fakultetet for arkeologi ved Tsinghua-universitetet i Beijing. I 1946 var han gjesteprofessor ved Yale University i Connecticut i USA, og han ottok et æresdoktorat fra Princeton University. Han ble nominert til representant for Kina for planleggingen av FNs hovedkvarter i New York City. Den gang samarbeidet han med Le Corbusier og andre kjente arkitekter.

Hans arbeid for bevaring av kulturminner fikk etterhvert betydelig gjennomslagskraft i Kina, men ikke før svært meget av det verneverdige var forfalt, blitt ombygd eller ødelagt. Hans planer for bevaringen av Beijings gamle bymur roses, men ikke da det gjaldt – bymuren ble fjernet.

Under kulturrevolusjonen ble han utsatt for offentlige ydmykelser, og hans bolig ble plyndret.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Wilma Fairbank (utg.), Liang Ssu-ch‘eng [Liang Sicheng]: A pictorial history of Chinese architecture. A study of the development of its structural system and the evolution of its types. (Originaltittel: 《中國建築史》, 1954.) Cambridge: MIT Press, 1984; ISBN 0262121034.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]