Hopp til innhold

Pansergjedder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Lepisosteidae»)
Pansergjedder
Lepisosteus oculatus
Nomenklatur
Lepisosteidae,
Lepisosteiformes
Populærnavn
pansergjedder
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseBeinfisker
UnderklasseStrålefinnefisker
OrdenLepisosteiformes
Økologi
Antall arter: 7
Habitat: ferskvann, brakkvann
Utbredelse: Nord-Amerika
Inndelt i

Pansergjedder er en familie primitive strålefinnefisker. De har et tungt hudpanser av rombefomede skjell dekket av ganoin, et emaljeaktig stoff (derav navnet), og er fysostome med en svømmeblære som står i forbindelse med svelget. I stillestående vann kan pansergjedder snappe luft i overflaten og benytte svømmeblæra som en primitiv lunge.

Pansergjedder er rovfisk med lange, tannrike snuter, og lever liv tilsvarende dem vi kjenner fra gjedde. Noen av artene blir store, og Atractosteus spatula kan komme opp i 3 meter, noe som gjør den til Nord-Amerikas nest største ferskvannsfisk (bare amerikansk stør blir større).

I nåtiden finnes pansergjedder bare i ferskvann og kystnære brakkvannsområder i Nord-Amerika og Karibia, men fossiler av pansergjedder er kjent fra flere steder i verden, blant annet Messelgruven i Tyskland. Evolusjonært representerer pansergjeddene en tidlig sidegrein på strålefinnefiskenes stamtre, som har forandret seg lite siden de skilte lag med de øvrige strålefinnefiskene i mesozoikum.

Pansergjeddene representerer en familie med i to slekter:


Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]