Leon Ong Chua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Leon Ong Chua
Født28. juni 1936 (81 år)
Filippinene
Barn Amy Chua
Utdannet ved Massachusetts Institute of Technology, University of Illinois i Urbana-Champaign, University of Illinois
Doktorgradsveileder Mac Van Valkenburg
Beskjeftigelse Ingeniør, universitetslærer, informatiker
Nasjonalitet USA
Medlem av Institute of Electrical and Electronics Engineers, Academia Europaea
Utmerkelser Guggenheim-stipendet, æresdoktor (2013), IEEE Gustav Robert Kirchhoff Award

Leon Ong Chua (kinesisk: 蔡少棠, født 28. juni 1936Filippinene) er en IEEE Fellow og professor i elektronikk- og data-vitenskap ved Universitetet i California, Berkeley. Han ble ansatt der i 1971. Chua blir ansett å være "far" til ikke lineær kretsteori og celleaktige kunstige nevrale nettverk. Han er oppfinner av det som kalles "Chuas krets" og var oppfinneren av memristor.

Tidlig liv og utdanning[rediger | rediger kilde]

Chua og hans tvillingsøster på morsiden vokste opp som medlemmer av en etnisk minoritet av Han-kinesere på Filippinene under andre verdenskrig. Han fikk sin BSEE grad fra Mapua Teknologi Institutt på Filippinene i 1959. Chua emigrerte så til USA og fikk sin MSEE grad ved Massachusetts Institute of Technology i 1961. Han fikk sin Ph.D (doktorgrad) ved Universitetet i Illinois i 1964. Hans thesis (doktorgradsavhandling) var om "Ikke-lineær nettverksanalyse".

Karriere[rediger | rediger kilde]

Chua var fakultetsmedlem ved Universitetet i Pardue fra 1964 til 1970 og kom til Berkeley, California i 1971. Han har arbeidet ved Berkeley siden 1971. Hans nåværende forskningsinteresser omfatter bl.a. nevrale nettverk, ikke-lineære nettverk, ikke-lineære kretser og systemer, ikke-lineær dynamikk og kaosteori. Han er redaktør for det vitenskapelige tidsskriftet "International Journal of Bifurcation and Chaos".

Barn[rediger | rediger kilde]

Chua har fire døtre, og den eldste heter Amy Chua og er professor i jus ved Yale universitetet.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Chua har oppnådd en rekke utmerkelser for sine vitenskapelige arbeider, bl.a. er han æresdoktor ved hele 8 universiteter. Han har videre hele 7 priser.