Leon Ong Chua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Leon Ong Chua
Født28. juni 1936 (81 år)
Filippinene
Barn Amy Chua
Utdannet ved Massachusetts Institute of Technology, University of Illinois i Urbana-Champaign, University of Illinois
Doktorgradsveileder Mac Van Valkenburg
Beskjeftigelse Ingeniør, universitetslærer, informatiker
NasjonalitetUSA
Medlem avInstitute of Electrical and Electronics Engineers, Academia Europaea
Utmerkelser Guggenheim-stipendet, æresdoktor, IEEE Gustav Robert Kirchhoff Award

Leon Ong Chua (kinesisk: 蔡少棠, født 28. juni 1936Filippinene) er en IEEE Fellow og professor i elektronikk- og data-vitenskap ved Universitetet i California, Berkeley. Han ble ansatt der i 1971. Chua blir ansett å være "far" til ikke lineær kretsteori og celleaktige kunstige nevrale nettverk. Han er oppfinner av det som kalles "Chuas krets" og var oppfinneren av memristor.

Tidlig liv og utdanning[rediger | rediger kilde]

Chua og hans tvillingsøster på morsiden vokste opp som medlemmer av en etnisk minoritet av Han-kinesere på Filippinene under andre verdenskrig. Han fikk sin BSEE grad fra Mapua Teknologi Institutt på Filippinene i 1959. Chua emigrerte så til USA og fikk sin MSEE grad ved Massachusetts Institute of Technology i 1961. Han fikk sin Ph.D (doktorgrad) ved Universitetet i Illinois i 1964. Hans thesis (doktorgradsavhandling) var om "Ikke-lineær nettverksanalyse".

Karriere[rediger | rediger kilde]

Chua var fakultetsmedlem ved Universitetet i Pardue fra 1964 til 1970 og kom til Berkeley, California i 1971. Han har arbeidet ved Berkeley siden 1971. Hans nåværende forskningsinteresser omfatter bl.a. nevrale nettverk, ikke-lineære nettverk, ikke-lineære kretser og systemer, ikke-lineær dynamikk og kaosteori. Han er redaktør for det vitenskapelige tidsskriftet "International Journal of Bifurcation and Chaos".

Barn[rediger | rediger kilde]

Chua har fire døtre, og den eldste heter Amy Chua og er professor i jus ved Yale universitetet.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Chua har oppnådd en rekke utmerkelser for sine vitenskapelige arbeider, bl.a. er han æresdoktor ved hele 8 universiteter. Han har videre hele 7 priser.