Hopp til innhold

Leggskinne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Greske leggskinner ca 500 fKr.

Leggskinne er en type rustning eller beskyttelse for skinnbeinet. Fordi skinnbeinet ligger rett under huden, er leggen svært ømtålig for slag og skader. Allerede i antikken ble det utviklet rustningsdeler for å beskytte leggen, siden et vellykket angrep på leggen ikke bare satte denne kroppsdelen ut av funksjon, men også hindret den skadde i å bevege seg i det hele tatt.[1] Ofte vil leggskinnen inkludere en knekopp, slik at hele beinet fra nedre del av låret og ned til vristen er beskyttet. For fulle rustninger med separat knekopp er en kortere leggskinne som bare beskytter selve leggen vanlig. Slike korte leggskinner benyttes også i fotball.

Leggskinner består gjerne av et hardt lag ytterst og en mykere fóring av filt eller liknende på innsiden. Antikke leggskinner var oftest hamret ut av bronse eller messing, i middelalderen ble det vanligere å bruke jern. Moderne leggskinner er gjerne til bruk i idrett der det kan gå hardt for seg, slik som ishockey, og er gjerne laget av slagfast plast.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kaminski, J. (2012). Roman Imperial Armour: The Production of Early Imperial Military Armour. Llandysul, Wales: Gomer Press. s. 141–145.