Le monde diplomatique Norden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Le monde diplomatique Norden (LMD) er en norsk-dansk utgave av den franske månedsavisen. Avisen har norsk (bokmål) som hovedspråk, og er regnet som radikal og anti-amerikansk.[trenger referanse] Den er kjent for lange og dyptgående artikler innen emner som for eksempel filosofi, politikk, kultur og media, men driver ikke med dagsaktuell nyhetsformidling.

Hovedsakelig inneholder avisen oversatte artikler fra franske Le monde diplomatique, men en tredel av stoffet skal være egenprodusert av den norsk-danske redaksjonen.[trenger referanse]

Avisen blir distribuert i Norge, Danmark og Sverige. Nordmannen Truls Lie var ansvarlig redaktør for avisen siden den nordiske utgaven kom ut første gangen i april 2003 og fram til 2007 da Remi Nilsen overtok som redaktør. I 2006 skapte avisen kontroverser ved at akademikeren Emil André Røyrvik fikk publisere flere artikler som støttet konspirasjonsteorier rundt 11. september-angrepet.

I tillegg til å bli solgt i løssalg, får abonnenter av avisen Klassekampen den som vedlegg hver måned (2006). Tidligere har LMD hatt samme avtalen med Morgenbladet.

Avisen har 45 søsterpublikasjoner på andre steder i verden.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]