Lazare Carnot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lazare Carnot
Lazare carnot.jpg
Født13. mai 1753
Nolay
Død2. august 1823 (70 år)
Magdeburg
GravlagtPanthéon
Barn Nicolas Léonard Sadi Carnot, Hippolyte Carnot
Beskjeftigelse Matematiker, politiker, ingeniør, offiser, fysiker
NasjonalitetFrankrike
Språkfransk
Medlem avDet franske vitenskapsakademiet, Bayerische Akademie der Wissenschaften
Utmerkelser Storkors av Æreslegionen, Ridder av den kongelige og militære Sankt Ludvigsorden, navn inngravert på Triumfbuen

Lazare Nicolas Marguerite Carnot (født 13. mai 1753 i Nolay, død 2. august 1823 i Magdeburg) var en fransk militær, politiker og matematiker.

Han var far til fysikeren Nicolas Léonard Sadi Carnot og statsmannen Lazare Hippolyte Carnot.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Carnot var først bestemt for prestestanden, men studerte i stedet matematikk. Han var først ingeniørsoffiser og ble i 1791 medlem av den lovgivende forsamling, og i 1792 av konventet, der han gjorde sig bemerket som venstresidens mest sakkyndige medlem på det militære område. 1793-95 var han medlem av Comité de salut public (Velfredskomiteen). Overbevist om nødvendigheten av en kraftig politikk innad fulgte han lenge samme politiske kurs som Robespierre, og tok aktiv del i Dantons fall, selv om han senere prøvde å fornekte sin del av skrekkveldet. Carnot hadde i velferdskomiteen mest med militære anliggende å gjøre, og revolusjonsarméens fremganger har delvis Carnot æren for. Han var imidlertid kjølig stemt mot Robespierres religiøse planer, og distanserte seg mer og mer fra ham og stod ved hans fall i konflikt med ham.

Han forlot kort etter velferdskomiteen, og forsøkte å innta en formidlende stilling mellom thermidormennenes høyre- og venstrefraksjoner og var, om enn inte offisielt, en av de ledende for det nye regimes militære politikk.

Et forsøk på å få Carnot anklaget för delaktighet i skrekkveldet slo feil, og da den nye regjeringsformen trådte i kraft, ble Carnot leder av Direktoriet. Her gjorde seg Carnot særskilt i 1797 til talsmann for en moderat innenrikspolitikk og ble mistenkeliggjort av den grunn av sina kolleger for rojalisme. Han ble sammen med Barthélemy utelukket fra direktoriet samme år ved statskuppet 18. fructidor og flyktet fra landet.

Etter at Napoleon Bonaparte hadde grepet makten, ble Carnot hjemkalt, og ble i 1800 for en kort tid krigsminister. I 1802 blev han medlem av tribunatet. Som den eneste av alle dets medlemmer stemte han mot det dekret som opprettet livstidkonsulatet og keiserdømmet, og var leder for venstreopposisjonen mot Bonaparte. Først etter hat ulykkene begynte å hope seg opp for Frankrike i 1814 stilte han seg til Napoleons disposisjon. I de hundre dagene var han atter krigsminister. Etter bourbonenes andre restaurasjon ble han landsforvist som kongemorder.

Verker[rediger | rediger kilde]

Réflexions sur la métaphysique du calcul infinitésimal, 1797

Carnot publiserte også vitenskapelige tekster, deriblant Essai sur les machines en general (1784), Æuvres mathématiques (1796), Réflexions sur la métaphysique du calcul infinitésimal (1797, 4. opplag 1860), Géométrie de position (1803), De la défense des places fortes (1810; hovedverk), Mémoire sur la fortification primitive (1823).

Også som dikter prøvde han seg, men med mindre hell.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Svensk uppslagsbok. Lund 1930
  • James R. Arnold: The Aftermath of the French Revolution. Minneapolis, MN: Twenty-First Century Books (2009)
  • W. W. Rouse Ball: A Short Account of the History of Mathematics (4th Edition, 1908)
  • Anthony Brett-James: The Hundred Days; Napoleon's Last Campaign from Eye-Witness Accounts. London: McMillan (1964)
  • Paul A. Gagnon: France Since 1789. New York: Harper & Row (1964)
  • François Furet and Mona Ozouf, eds.: A Critical Dictionary of the French Revolution (1989), pp. 197–203
  • Charles Coulston Gillispie: Lazare Carnot, Savant, Princeton University Press, ISBN 0-691-08082-8 (1971)
  • David Hamilton-Williams. Waterloo: New Perspectives. The Great Battle Reappraised. New York: John Wiley & Sons (1994)
  • Daniel P. Resnick: The White Terror and the Political Reaction After Waterloo. Cambridge: Harvard University Press (1966)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]