Laura de Sade

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anonymt portrett av Laura (14- eller 1500-taøl) i Biblioteca Medicea Laurenziana i Firenze.
Statue fra nyere tid av Laura i Jardin du Luxembourg i Paris

Laura de Sade, også kjent under pikenavnet Laura de Noves (født i 1310 i Avignon, død 6. april 1348) var hustru til greve Hugues II de Sade.

Hun er blitt utpekt som den Laura som humanisten og kanniken Francesco Petrarca henvendte sine dikt til.[1] En helt sikker identifikasjon foreligger imidlertid ikke.[2] Laura hadde en stor innflytelse på Petrarcas liv og diktning. Men det man har av historisk sikret kunnskap om henne, er heller nødtøftig.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Hun ble født som datter til ridderen Audebert de Noves[3] og Ermessende de Réal, og hun giftet seg femten år gammel den 16. januar 1325. Petrarca så sine dikters Laura for første gang to år senere under midnattsmessen på langfredagen den 6. april 1327 i kirken Sainte-Claire d'Avignon.

Laura de Sade fødte elleve barn til Hugues II de Sade: Paul, Audebert, Hugues III (forfader til den senere slekten de Sade hvortil hørte marki de Sade), Pierre, Jacques, Joannet, Philippe, Augière, Ermessende, Marguerite og Garsende.

I 1348 døde hun som offer for svartedauden. Merkelig nok var det samme dag, i samme måned og ved samme time som Petrarca først hade fått syn på sin muse.[4]

Etterliv[rediger | rediger kilde]

Da kong Frans I av Frankrike passerte Avignon i 1533 lot han åpne Laura de Sades grav. I kisten ble det funnet et skrin av bly. Skrinet inneholdt en medaljong og en italiensk sonette. Denne sonetten fortalte at dette var levningene etter den kvinne som Petrarca hadde gjort viden kjent. Kongen selv skrev derpå ytterligere et epitafium, på ottave rime, føyde dette til medaljongen og sonetten i blyskrinet og lot forsegle graven igjen.[4]

Da den franske revolusjons endelige gjorde slutt på kongemakten i år 1792, ødela revolusjonære minoritterkirken i Avignon der Laura de Sade lå begravd. Hennes slekting markis de Sade (1740-1814), som ved denne tid fortsatt nøt frihet og politisk innflytelse (og kalte seg Louis Sade [5]), forsøkte forgjeves å få hennes levninger flyttet til et hvilerom under slektens slott La Coste.[6]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Abbé de Sade: Mémoires pour la vie du François Pétrarque, tirés de ses œuvres et des auteurs contemporains avec les notes ou dissertations et les pièces justificatives (T. I à III, Amsterdam-Avignon, 1764-1767)
  • Gilbert Lély: Vie du Marquis de Sade (1952-57, 1989)
  • Donald Thomas: Markis de Sade (Natur & Kultur, 1994)
  • A. Paita: Petrarca e Laura (Milan 2004)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Abbé de Sade: Mémoires pour la vie du François Pétrarque (1764-1767)
  2. ^ New Standard Encyclopedia, 1992 by Standard Educational Corporation, Chicago, Illinois; page P-240
  3. ^ Gilbert Lély: Vie du Marquis de Sade. 1952, s. 10.
  4. ^ a b Gilbert Lély: Vie du Marquis de Sade. 1952, s. 11.
  5. ^ Neil Schaeffer: The Marquis de Sade: A Life (1999)
  6. ^ Donald Thomas: Markis de Sade (1994), s 28.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Laura de Noves – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons