Lars-Emil Erichsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lars-Emil Erichsen
Født16. des. 1922Rediger på Wikidata
Død26. mai 1944Rediger på Wikidata (21 år)
Trandumskogen
BeskjeftigelseMotstandskjemper Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Lars Emil Erichsen (født 16. desember 1922, død 26. mai 1944) var en norsk motstandsmann under andre verdenskrig.[1]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Erichsen var sønn av Arthur Erichsen og Rachel Eberhardt. Han gikk i tredje klasse på Vestheim gymnas da han ble med i Milorg; hvor han blant annet samarbeidet med Max Manus.[2] Den mest kjente aksjonen han deltok i under krigen var aksjonen mot Arbeidstjenesten, en aksjon som skulle hindre tyskerne å rekruttere norske gutter til tysk krigstjeneste, blant annet på østfronten. Lars Emil var med som vakt da Oslogjengen tok seg inn i politimajor Kiellands leilighet i Kirkeveien 90.

Under aksjonen ble Lars Emil Erichsen tatt til fange av tyskerne. Tre uker etter aksjonen ble han skutt i Trandumskogen sammen med John Hatland og Per Arne Stranger-Thorsen. På denne tiden var han elev ved Oslo Handelsgymnas.

I filmen om Max Manus[rediger | rediger kilde]

I filmen Max Manus fra 2008 ble Lars Emil spilt av Jakob Oftebro. I filmen ble det midlertidig gjort enkelte filmatiske friheter på Lars Emils bekostning. For det første er han og Edvard Tallaksen i filmen med på operasjon Mardonius i april 1943; i virkeligheten var det Einar Riis Johansen og Halvor Haddeland som var med på dette. For det andre blir Lars Emil i filmen også skutt under aksjonen i Kirkeveien mens han prøver å hjelpe Max Manus, som er blitt stoppet av en tysker; i virkeligheten ble han skutt på Trandum tre uker senere.

Referanser[rediger | rediger kilde]