Landsorganisationen i Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Landsorganisationen i Danmark
LO-borgen.jpg
TypeHovedsammenslutning
Stiftet3. januar 1898
LandDanmark
HovedkontorKøbenhavn
VirkeområdeDanmark
MedlemmerCa. 1,1 millioner
Nettstedlo.dk
Opphørt2018

Landsorganisationen i Danmark (LO) var en dansk hovedorganisasjon for 17 fagforbund som ble stiftet i 1898. Den 1. januar 2019 fusjonerte LO med den nest største hovedorganisasjonen, FTF, og dannet Fagbevægelsens Hovedorganisation. Den består av 79 fagforeninger med i alt 1,4 millioner medlemmer.[1] FH ivaretar især politiske og overordnede overenskomstmessige oppgaver. FHs motpart på arbeidsgiversiden er Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Organisering[rediger | rediger kilde]

LO tok seg av fagbevegelsens overordnede oppgaver på tvers av de faglige områdene. Det var i LO at medlemsforbundene koordinererte sitt arbeid.

LO hadde 17 ulike forbund og 1,3 millioner medlemmer.[trenger referanse]

Medlemsforbund[rediger | rediger kilde]

Forbundene var delt i seks ulike kartell:

Ledelse[rediger | rediger kilde]

Den øverste myndighet var kongressen som ble samlet hvert fjerde år. Det var kongressen som valgte LOs leder og nestleder. Ved kongressen i 2015 ble Lizette Risgaard leder. Hun fortsetter som leder for FH.

Arbeidsoppgaver[rediger | rediger kilde]

Arbeidsoppgavene for LO ble beskrevet på følgende måte: LO er forbundenes felles stemme overfor det danske Folketinget, regjeringen og EU. LO deltar i trepartsforhandlinger om lovgivning på arbeidsmarkedet og gir høringssvar til lovgivning på hele velferdsområdet.

LO inngår og reviderer hovedavtaler med arbeidsgiverorganisasjonene og koordinerer tarifforhandlingene og arbeidskonflikter i visse situasjoner.

LO's juridiske avdeling fører medlemsforbundenes saker i arbeidsretten og LO gir de enkelte forbund juridisk bistand på konkrete områder, når forbundene ønsker det.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]