Landsorganisationen i Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Landsorganisationen i Danmark
Landsorganisationen i Danmark
Type Hovedsammenslutning
Stiftet 3. januar 1898
Hovedkontor København
Virkeområde Danmark
Medlemmer Ca. 1,1 millioner
Nettsted lo.dk

Landsorganisationen i Danmark (LO) er en dansk hovedorganisasjon for 17 danske fagforbund som ble siftet i 1898. LO ivaretar især politiske og overordnede overenskomstmessige oppgaver. LOs motpart på arbeidsgiversiden er Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Organisering[rediger | rediger kilde]

LO tar seg av fagbevegelsens overordnede oppgaver på tvers av de faglige områdene. Det er i LO at medlemsforbundene kordinerer sitt arbeid.

LOs 17 ulike forbund har mellom 650 og 375 000 medlemmer. Tilsammen organiserer dansk LO 1,3 millioner medlemmer.

Medlemsforbund[rediger | rediger kilde]

Forbundene er delt i seks ulike kartell:

Ledelse[rediger | rediger kilde]

Den øverste myndighet er kongressen som samles hvert fjerde år (sist i 2007). Det er kongressen som velger LOs leder og nestleder. Siden kongressen i 2015 har LO vært ledet av Lizette Risgaard.

Arbeidsoppgaver[rediger | rediger kilde]

LO er forbundenes felles stemme overfor det danske Folketinget, regjeringen og EU. LO deltar i trepartsforhandlinger om lovgivning på arbeidsmarkedset og gir høringssvar til lovgivning på hele velferdsområdet.

LO inngår og reviderer hovedavtaler med arbeidsgiverorganisasjonene og koordinerer tarifforhandlingene og arbeidskonflikter i visse situationer.

LO representerer medlemsforbundene i de internationale arbeidstagerorganisasjonene som den Nordiske Faglige Sammenslutning (NFS), den Europæiske Faglige Sammenslutning (EFS) og Frie Faglige Internationale (FFI). LO har et kontor i Bruxelles som påvirker lovgivningsprosessen i EU. LO deltar i forhandlingerne i verdenshandelsorganisasjonen WTO, som fastsetter rammene for samhandel mellem land, og representerer lønnsmottakerne i FN-organet ILO, den internasjonale arbeiderorganisasjonen.

LO's juridiske avdeling fører medlemsforbundenes saker i arbeidsretten og LO gir de enkelte forbund juridisk bistand på konkrete områder, når forbundene ønsker det.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]