Landsorganisationen i Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Landsorganisationen i Danmark
Landsorganisationen i Danmark
TypeHovedsammenslutning
Stiftet3. januar 1898
LandDanmark
HovedkontorKøbenhavn
VirkeområdeDanmark
MedlemmerCa. 1,1 millioner
Nettstedlo.dk

Landsorganisationen i Danmark (LO) er en dansk hovedorganisasjon for 17 fagforbund som ble stiftet i 1898. LO ivaretar især politiske og overordnede overenskomstmessige oppgaver. LOs motpart på arbeidsgiversiden er Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Organisering[rediger | rediger kilde]

LO tar seg av fagbevegelsens overordnede oppgaver på tvers av de faglige områdene. Det er i LO at medlemsforbundene koordinerer sitt arbeid.

LOs 17 ulike forbund har mellom 650 og 375 000 medlemmer.[trenger referanse] Tilsammen organiserer dansk LO 1,3 millioner medlemmer.[trenger referanse]

Medlemsforbund[rediger | rediger kilde]

Forbundene er delt i seks ulike kartell:

Ledelse[rediger | rediger kilde]

Den øverste myndighet er kongressen som samles hvert fjerde år. Det er kongressen som velger LOs leder og nestleder. Ved kongressen i 2015 ble Lizette Risgaard leder.

Arbeidsoppgaver[rediger | rediger kilde]

LO er forbundenes felles stemme overfor det danske Folketinget, regjeringen og EU. LO deltar i trepartsforhandlinger om lovgivning på arbeidsmarkedet og gir høringssvar til lovgivning på hele velferdsområdet.

LO inngår og reviderer hovedavtaler med arbeidsgiverorganisasjonene og koordinerer tarifforhandlingene og arbeidskonflikter i visse situasjoner.

LO's juridiske avdeling fører medlemsforbundenes saker i arbeidsretten og LO gir de enkelte forbund juridisk bistand på konkrete områder, når forbundene ønsker det.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]