Landkreditt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Landkreditt Bank»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Landkreditt SA
Org.formSamvirkeforetak
Org.nummer838 745 512
BransjeBank, fond, forsikring, finans
Etablert24. september 1915
DatterselskapLandkreditt Bank
Landkreditt Forvaltning
Landkreditt Forsikring
Landkreditt Boligkreditt
HovedkontorKarl Johans gate 45, 0162 Oslo
LandNorge
StyrelederHans Edvard Torp
Adm.dir.Ole Laurits Lønnum
Antall ansatteca. 175
MarkedsverdiNOK 25 milliarder i forvaltningskapital
Nettsted https://www.landkredittbank.no

Landkreditt SA (stiftet 24. september 1915) er et finanskonsern rettet mot landbruket og er et samvirkeforetak av låntakere. Du blir medlem Landkreditt ved å ha landbrukslån, gårdskreditt, generasjonsskiftelån eller driftskreditt i datterselskapet Landkreditt Bank AS. Selskapet har nesten 10.000 medlemmer.

Formålet til Landkreditt er å bidra til bedre økonomi for medlemmer og kunder gjennom å tilby gode finansløsninger. Det betales ikke ut utbytte, men midlene tilbakeføres til kundene via produkter og tjenester til gode priser.

Konsernet består av datterselskapene Landkreditt Bank, Landkreditt Forvaltning, Landkreditt Forsikring og Landkreditt Boligkreditt.

Landkreditt ble opprinnelig stiftet som en kredittforening, men etter en lovendring i 2007 ble foreningen i 2008 omorganisert til morselskap i finanskonsern i samsvar med holdingmodellen.[1]

Konsernet ledes av konsernsjef Ole Laurits Lønnum, og Hans Edvard Torp er styreleder.


Landkreditt Bank[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Landkreditt Bank

Landkreditt Bank er en selvbetjeningsbank hvor kundekontakten i hovedsak skjer via internett. Banken ble stiftet 26. november 1998, men åpnet først 2. september 2002. Virksomheten er rettet mot privatmarkedet og næringslivsmarkedet. Hovedtyngden av næringskundene befinner seg innen landbrukssektoren.

Banken har i dag ca 40.000 kunder, og har utenom landbruksmarkedet markert seg som en leverandør av rimelige boliglån for privatmarkedet.

Virksomheten er medlem av interesseorganisasjonen Norsk Landbrukssamvirke.

Banken ledes av konsernsjef Ole Laurits Lønnum.

Landkreditt Forsikring[rediger | rediger kilde]

Landkreditt Forsikring ble etablert i 2001 under navnet Landbruksforsikring. Selskapet ble dannet av flere virksomheter innen Landbrukssamvirket. De første årene var personforsikring til eierbedriftene selskapets primære forretningsområde. I dag er selskapet spesialister på forsikringer for landbruket og bonden. I tillegg tilbys alle typer skadeforsikring til privatpersoner og utvalgte bedrifter.

Landkreditt Forsikring er i dag eid av Landkreditt (hovedaksjonær), samt Skogbrand og Gartnerhallen.

Selskapet ledes av Ane Wiig Syvertsen.

Landkreditt Forvaltning[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Landkreditt Forvaltning

Landkreditt Forvaltning er et forvaltningsselskap for verdipapirfond med hovedbase i Oslo. Selskapet forvalter fem verdipapirfond, hvorav tre aksjefond og to rentefond.

Fondet Landkreditt Utbytte A ble kåret til årets beste norske aksjefond av selskapet Morningstar i 2019.

Selskapet ledes av Per-Erling Mikkelsen.

Landkreditt Boligkreditt[rediger | rediger kilde]

Landkreditt Boligkreditt ble stiftet 20. oktober 2010 for å kunne gi bedre lånebetingelser til lånekunder. Virksomheten er i hovedsak finansiert gjennom utstedelse av obligasjoner med fortrinnsrett, med sikkerhet i godt sikrede boliglån.

Selskapet ledes av Jon Martin Østby.

Landkreditt Finans[rediger | rediger kilde]

Landkreditt Finans byttet den 2. juli 2018 eiere da det ble solgt ut til BNP Paribas Leasing Solutions i Paris. Landkreditt Finans var frem til denne datoen et datterselskap i Landkreditt med leasing som hovedprodukt. Selskapet ble opprettet i juni 2008 under ledelse av Arne Oseberg og var eid i fellesskap med Felleskjøpet Agri. Hovedkontoret var lokalisert i Ålesund, og hadde salgskontorer i Bergen, Gjøvik, Oslo, Stavanger og Trondheim. Selskapet ble solgt ut av Landkreditt for å frigi kapital til oppkjøpet av Landbruksforsikring.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Om Landkreditt». Landkreditt. Besøkt 25. juni 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]