Landegodefjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Landegodefjorden
Panorama over Landegodefjorden (2009)
LandNorges flagg Norge
OmrådeBodø (Nordland)
Lengde ca. 18 km
SkillerLandegode (NV) - fastlandet ()
Del avVestfjorden
Posisjon
Kart
Landegodefjorden
67°21′47″N 14°24′29″Ø

Landegodefjorden er et bredt sund i Bodø kommune i Nordland som i sør formes mellom øya Landegode og fastlandet like nord for Bodø by. Sundet er om lag 18 kilometer langt frem til innløpet av Mistfjorden og foten av Mjeldefjellet, mens på vestsiden regnes innløpet å være ved Landegode fyr.

Landegode fyr ved innseilingen til Landegodefjorden

Sundet har en rekke små øyer og grunner og kan, spesielt vinterstid, være utsatt for plutselig sterk vind. Fallvinder fra Landegodefjellene eller en sterk østlig vind, med hyppige kast, fra fastlandet er heller ikke uvanlig. Skipsled for mye «innaskjærs» skipstrafikk og for rutegående trafikk som Hurtigruten, Nordlandsekspressen og hurtigbåten mellom Bodø og Helnessund.

Det er en tett bebyggelse langs fylkesvei 834 på østsiden av Landegodefjorden, fra Bodø by og nordøstover til Mjeldefjellet, med bydelen Løpsmarka og grendene Løp, Myklebostad og Skau. Samlet går bygdene under navnet Nordstranda. Området ved Mjelde er et populært rekreasjonsområde med blant annet strender og turområder. Hurtigbåtanløp av Kvig på Landegode.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • National Geospatialintelligence Agency: Prostar Sailing Directions 2004 North and West Coasts of Norway Enroute. Januar 2004. Side 155-156.