Lampronia redimitella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lampronia redimitella
Nomenklatur
Lampronia redimitella[1]
Lienig & Zeller, 1846
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieKnoppmøll
SlektLampronia
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: løvskog og andre områder der det vokser rips
Utbredelse: den palearktiske sone

Lampronia redimitella er en sommerfugl som tilhører familien knoppmøll (Prodoxidae). Den er bare funnet i Nordland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 9 – 12 mm), mørkt gråbrun møll, forvingen med to hvite tverrstriper. Av nærtbeslektede arter ligner den mest på Lampronia flavimitrella, men den er markert mindre enn denne med smalere vinger og forholdsvis lengre antenner. Ellers kan den ligne på noen arter i familien grasmøll (Elachistidae). Antennene er trådformede, gradvis avsmalnende utover, mørke og vel halvparten så lange som forvingen. Hodet er kledt med hvitgule, oppstående skjell. Kroppen og forvingen er mørkt gråbrune. Forvingen er nokså smal, avrundet (vingespissen ikke markert), mørkt gråbrun med spredte, lysere skjell. Den har to kremhvite tverrbånd, det inenrste av disse er tilsmalnet mot framkanten, det ytterste er kraftig innsnevret i midten og kan være delt i to flekker. Ved framkanten brer det seg et stykke utover i vingen. Bakvingen er grå, ganske tynt skjellkledt.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten er knyttet til busker i rips-slekten (Ribes spp.). Den er funnet ved alperips (Ribes alpinum), villrips (Ribes spicatum) og solbær (Ribes nigrum). Sannsynligvis utvikler larven seg i knopper og skudd. Den fullvoksne larven spinner seg inn en kokong på et blad av vertsplanten, og ruller bladet delvis om seg. De voksne sommerfuglene flyr i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er bare funnet i Øst- og Nord-Europa. I Norge er det bare kjent ett funn, fra Saltdal i Nordland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 24. februar 2022. Besøkt 24. februar 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av Lampronia redimitella som NT→VU for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 295 – 332. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]