Lagenoderus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lagenoderus
Nomenklatur
Lagenoderus
White, 1841
Synonymi
Lagenoderoides Legalov, 2007
Populærnavn
bladrullere[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
OverfamilieCurculionoidea
Økologi
Antall arter: 7
Habitat: terrestrisk, på planter
Utbredelse: Madagaskar
Inndelt i

Lagenoderus er en slekt av biller som tilhører gruppen snutebiller (Curculionoidea), selv om mange av artene ikke har påfallende lang snute. De lever på trær, busker og urter, og mange arter ruller sammen blader til en sekk- eller fingerbølformet kapsel der larvene utvikler seg.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Særlig hos hannene kan bakhodet være sterkt forlenget (sjirafflignende), noen ganger lenger enn resten av kroppen. Pronortum er mer eller mindre kjegleformet, kan også være forlenget forover, dekkvingene er rundede og hvelvede.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Alle bladrullerne er planteetere, de fleste lever på busker og trær, men noen også på urter. Mange arter ruller sammen blad til kapsler der larven utvikler seg, disse er som oftest eske- eller fingerbølformede, til forskjell fra snutebladrullere (Rhynchitidae) som vanligvis lager sigarformede bladruller. Det er vanlig at de to kjønnene samarbeider om å lage bladrullen, og hannenes forlengede hals hjelper dem til å gnage dype huller i bladene som virker som sting med sammenføyingen av bladene. Billene gnager gjennom bladet, bortsett fra midtnerven, helt eller delvis, slik at de blir lett å brette. Hunnen legger et eller flere egg i den ferdige beholderen. Dette er et eksempel på yngelpleie som er ganske uvanlig blant biller. Noen arter er utsatt for snyltere som legger egg i de ferdige kapslene.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 29. august 2020. Besøkt 29. august 2020. 


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]