Ladon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ladon
LandHellas’ flagg Hellas
LengdeCa. 70 km km
MunningAlfeios
  – Koord.   37°35′35″N 21°49′13″Ø
Ladon ligger i Hellas
Ladon
Ladon (Hellas)
Kart
Ladon
37°35′35″N 21°49′13″Ø

Ladon (gresk: Λάδωνας, Ládonas) er en elv på halvøya Peloponnes i Hellas. Den springer ut fra Arkadia, vest for Tripoli, og er av sideelvene til Alfeios, som munner ut i det joniske hav.

Elveløp[rediger | rediger kilde]

Ladon begynner i de vestlige skråningene av fjellet Aroania i nærheten av landsbyen Kastria i Arkadia. Den flyter sørover, mottar sin venstre sideelv Aroanios, flyter langs Kleitoria og dreier sørvest ved grensen av Arkadia. Den flyter gjennom den kunstige innsjøen Ladon, og vender sørover igjen ved Dimitra. Den flyter deretter inn i Alfeios rundt 3 km sørøst for landsbyen Tripotamia.

Mytologi[rediger | rediger kilde]

Elver i Hellas ble personifiserte i gresk mytologi. En av Ladons døtre var Dafne, som Apollon fulgte etter. Hun ba om hjelp fra elveguden Peneos, og han forvandlet henne til et laurbærtre. En annen av Ladons døtre, nymfen Metope, ble maken til elveguden Asopos.

Elver hadde rensende effekt i gresk mytologi. Da Poseidon begikk overgrep mot Demeter, vasket hun vekk fornærmelsene i vannene til elven Ladon. Denne elven er også en av de som ble nevnt av poeten Hesiod i hans Theogonien; de var «alle sønner av Okeanos og majestetiske Tethys».[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «River Gods in Myth» Arkivert 7. april 2015 hos Wayback Machine., Mythography