La Rete

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
La Rete
LandItalia
Leder(e)Leoluca Orlando
Grunnlagt24. januar 1991
Nedlagt27. februar 1999
IdeologiKristendemokrati

Movimento per la Democrazia – La Rete (Bevegelsen for demokrati – Nettet) var et italiensk politisk parti ledet av Leoluca Orlando. Ideolgien var basert på en blanding av det kristne venstre og sosialliberalisme.

Partiet ble dannet av Orlando den 24. januar 1991 mens han var borgermester i Palermo og var særlig opptatt av kampen mot mafiaen. Partiet brøt ut av Democrazia Cristiana på grunn av dette partiets bånd til mafiaen. Sentrale mål for partiet var avskaffelse av den parlamentariske immuniteten, en reduksjon i antallet parlamentarikere, samt større makt til domstolene i kampen mot mafiaen.

Partiet lyktes blant annet i å beholde borgermesterposisjonen i Palermo i 1993. Ved parlamentsvalget i 1994 deltok partiet i valgalliansen Alleanza dei Progressisti (som i tillegg til La Rete inkluderte partiene Partito Democratico della Sinistra, Partito della Rifondazione Comunista, Partito Socialista Italiano, Federazione dei Verdi, Alleanza Democratica, Cristiano Sociali og Rinascita Socialista), som uten å lyktes stilte til valg mot høyrealliansen Polo delle Libertà/Polo del Buon Governo, ledet av Silvio Berlusconi.

Partiet endret navn til La Rete per il Partito Democratico (Nettet for det demokratiske parti) før det i 1999 ble en del av Romano Prodis I Democratici.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]