Partito Democratico della Sinistra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Partito Democratico della Sinistra
LandItalia
Leder(e)Achille Occhetto
Grunnlagt3. februar 1991
Nedlagt13. februar 1998
ErstatterPartito Comunista Italiano
Etterfulgt avDemocratici di Sinistra
HovedkvarterRoma
IdeologiPostkommunisme
Politisk posisjonVenstresiden, sentrum-venstre
Nettstedwww.pds.it (it)

Partito Democratico della Sinistra (PDS) (det demokratiske venstrepartiet) var et italiensk demokratisk sosialistisk parti, grunnlagt i 1991 av et flertall i Partito Comunista Italiano (PCI), etter at sistnevnte parti oppløste seg selv.

Flertallet i det gamle partiet vedtok å oppgi den kommunistiske ideologien og å nærme seg europeisk sosialisme. Partiets første leder var Achille Ochetto. Partiets symbol var en eik, PCIs gamle emblem (rødt flagg, med hammer og sigd, en stjerne, med det italienske flagget i bakgrunnen, med bokstavene PCI).

Venstresiden i det gamle PCI aksepterte imidlertid ikke denne utviklingen og dannet derfor Rifondazione Comunista, som videreførte den eurokommunistiske tradisjonen. Det faktum at PDS valgte å beholde symbolet til PCI har blitt forklart at de ønsket å forhindre at utbrytergruppen skulle ta i bruk dette symbolet.

PDS gikk i 1998 sammen med noen mindre partier på venstresiden og dannet Democratici di Sinistra. Det nye partiet droppet hammer og sigd og tok i stedet i bruk det sosialdemokratiske symbolet, den røde rosen. Det gamle symbolet ble da overtatt av Partito dei Comunisti Italiani.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]