Partito Democratico della Sinistra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Partito Democratico della Sinistra (PDS) (det demokratiske venstrepartiet) var et italiensk demokratisk sosialistisk parti, grunnlagt i 1991 av et flertall i Partito Comunista Italiano (PCI), etter at sistnevnte parti oppløste seg selv. Flertallet i det gamle partiet vedtok å oppgi den kommunistiske ideologien og å nærme seg europeisk sosialisme. Partiets første leder var Achille Ochetto. Partiets symbol var en eik, samt PCIs gamle emblem (rødt flagg, med hammer og sigd, samt en stjerne, med det italienske flagget i bakgrunnen, samt med bokstavene PCI).

Venstresiden i det gamle PCI aksepterte imidlertid ikke denne utviklingen og dannet derfor Rifondazione Comunista, som videreførte den eurokommunistiske tradisjonen. Det faktum at PDS valgte å beholde symbolet til PCI har blitt forklart at de ønsket å forhindre at utbrytergruppen skulle ta i bruk dette symbolet.

PDS gikk i 1998 sammen med noen mindre partier på venstresida og dannet Democratici di Sinistra.. Det nye partiet droppet hammer og sigd og tok i stedet i bruk det sosialdemokratiske symbolet, den røde rosen. Det gamle symbolet ble da overtatt av Partito dei Comunisti Italiani.

ItaliaDenne Italia- og partirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.