Hopp til innhold

La Masia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
La Masia

La Masia er juniorarkademiet til fotballklubben FC Barcelona. Den ble bygget i 1702, og ligger like ved Camp Nou, FC Barcelonas storstadion. Bygningen har gjentatte ganger blitt ombygget, og dette vil også mest sannsynlig bli tilfelle i nær fremtid. Fra 2010 er det nemlig bestemt at Barcelonas ungdomsakademi vil bli flyttet til et nytt og eksklusivt bygg, som naturligvis vil bestå av et svært treningsanlegg. Dette nye treningsanlegget er enormt påkostet, og er et klart og tydelig tegn på at klubben også i fremtiden vil satse stort på å rendyrke fotballtalenter i sine egne rekker.

Det nåværende La Masia består av flere etasjer, og har både innendørs svømmebasseng, mathall og ikke minst en sportshall. La Masia er et juniorarkademi i særklasse, og regnes som å være blant de beste å oppfostre talenter i verden.

Kjente spillere som Josep Guardiola, Carles Puyol, Xavi Hernández, Víctor Valdés, Gerard Piqué, Andrés Iniesta, Sergio Busquets, Cesc Fàbregas, Lionel Messi, Thiago Alcántara og Gerard Deulofeu har alle gått gradene i La Masia.

La Masia er en gammel landsresidens i Barcelona, som ble reist i 1702. Den ligger et steinkast unna Camp Nou, det kolossale stadionet til FC Barcelona i bydelen Les Corts i Barcelona. Barcelona spilte sine hjemmekamper på Camp de Les Corts før klubben flyttet til sitt nåværende storstadion Camp Nou i 1957. Det gamle stadionet ble satt i drift av den tidligere klubbstifteren og presidenten Hans Gamper, eller Joan Gamper som han ble kalt i Catalonia. Han mente at klubben sårt trengte sit eget hjemmestadion.

Bygget sto dermed ferdig i 1922, og ble benyttet helt frem til 1957, da storstuen Camp Nou tok over tronen. Det er svært tydelig at Joan Gamper har satt sine spor i Barcelona- historien, med tanke på at han nå hvert år blir hedret i pretemporada [preaseason] med turneringen "Joan Gamper Trophy". Det nye stadion ble altså innviet i 1922, da Barcelona møtte St. Mirren på det daværende gressteppet. På den tiden var ikke kapasiteten på anlegget mer enn på 20.000 tilskuere. På dette stadionet gikk klubben gjennom to suksessfulle æraer.

I starten av 1920-årene var klubben den beste og så langt mest suksessfulle i hele Catalonia-området, og fikk derfor etterhvert omdømme som en av de beste klubbene i hele Spania. På denne tiden begynte La Masia for alvor å markere seg som et av verdens beste juniorarkademier. Laget oppfostret nemlig gamle legender som Ricardo Zamora, Josep Samitier, Paulino Alcantara, Felix Sesumaga og ikke minst Franz Platko. Førstnevnte har forøvrig blitt hedret i senere tid, da i form av Zamora-troféet. Keeperen som blir kåret til La Liga, og årets beste sisteskanse, mottar dette troféet. I sesongen 2008/2009 mottok Barcelona-keeper Victor Valdés denne prestisjetunge utmerkelsen. Med flere av disse daværende stjernespillerne [Zamora, Samitier, Alcantara, Sasumaga, Platko] på laget, vant Barcelona det første La Liga- mesterskapet som ble arrangert i spansk fotball, noe som skjedde i 1928- 1929 sesongen.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata