Cosa nostra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra La Cosa Nostra)
Hopp til navigering Hopp til søk
Cosa nostra
Stiftet19. århundre
HovedkontorSicilia
StyrelederCalogero Vizzini
VirkeområdeSicilia

Initiasjon i Cosa nostra involverer omertà.

Cosa nostra, som bokstavelig oversatt til norsk betyr «vår sak» er et begrep som henviser til mafiaenSicilia.

Kart fra 1900 som viser mafiaens utbredelse på Sicilia. Landsbyer med mafiaaktivitet er merket som røde prikker. Mafiaen opererte hovedsakelig i vest, i områder med stor jordbruksproduktivitet.

Den sicilianske mafiaen ble dannet på midten av 1800-tallet i et forsøk på å forene sicilianske bønder mot deres fiender. En mafioso anser seg selv som «en mann av ære». Selve organisasjonen er dog kjent som Cosa nostra -- vår sak. På 1950-tallet opplevde Sicilia en betydelig bygge-boom. Den sicilianske mafiaen utnyttet denne situasjonen og tok kontroll over byggeindustrien og tjente millioner av dollar. I dag har den sicilianske mafia utviklet seg til internasjonal gruppe av organisert kriminalitet. Enkelte eksperter anslår at den sicilianske mafiaen er den nest største italienske organisasjonen etter selskapet Fiat. Den sicilianske mafiaen har spesialisert seg i omsetning av heroin, politisk korrupsjon og omsetning av militære våpen, og er den sterkeste og mest aktive italienske organiserte kriminelle gruppe i USA med anslått mer enn 2500 medlemmer tilknyttet der. Den sicilianske mafiaen er også kjent for å være forbundet med væpnede ran, bedragerier, forfalskning og annen kriminell aktivitet.


Den sicilianske mafiaen er beryktet for sine aggressive anslag mot medlemmer av den italienske påtalemyndigheten. Dette ble kjent som Capaci-massakren. Mindre enn to måneder senere, 19. juli 1992, slo mafiaen an mot Falcones etterfølger, dommer Paolo Borsellino i Palermo, Sicilia. Borsellino hadde nettopp blitt utnevnt til å etterfølge Falcone.

Borsellino og fem livvakter ble drept utenfor Palermo da flere tønner fylt med eksplosiver ble detonert ved hjelp av en fjernkontroll da dommeren var på vei fra flyplassen.

Struktur[rediger | rediger kilde]

  1. Capofamiglia – (familiens overhode)
  2. Consigliere – (rådgiver)
  3. Sotto Capo – (nestkommanderende)
  4. Capodecina – (bandeleder)
  5. Uomini D'onore – («menn av ære»)

Litteratur[rediger | rediger kilde]