Paolo Borsellino

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Paolo Borsellino
PaoloBorsellino.jpg
Født19. jan. 1940[1]Rediger på Wikidata
Palermo[2]Rediger på Wikidata
Død19. juli 1992[1][3]Rediger på Wikidata (52 år)
Palermo[4]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse DommerRediger på Wikidata
Embete
Utdannet ved Universitetet i PalermoRediger på Wikidata
Søsken Salvatore Borsellino, Rita BorsellinoRediger på Wikidata
Barn Lucia BorsellinoRediger på Wikidata
Nasjonalitet Italia (19461992), Kongedømmet Italia (19401946)Rediger på Wikidata
Utmerkelser Award for Civil ValorRediger på Wikidata

Paolo Borsellino (født 19. januar 1940 i Palermo, død 19. juli 1992 i Palermo) var en italiensk dommer som på 1990-tallet fikk en hovedrolle i kampen mot mafiaen Cosa nostra, og ble myrdet på grunn av dette.

Etter at en kampanje mot mafiaen på Sicilia oppnådde viktige resultater, slo mafiaen tilbake med drapene på Borsellino og hans kollega Giovanni Falcone.

Den 19. juli 1992, etter å ha spist lunch med venner, stoppet han bilen i via D'Amelio i Palermo, hvor hans mor bodde. Etter Falcone-drapet tok man ingen sjanser; han hadde 6 livvakter med seg. En FIAT 127 parkert ved morens hus eksploderte og drepte Borsellino og fem av livvaktene, deriblant Palermos første kvinnelige livvakt.

Borsellino sa: «Jeg har aldri bedt om å få jobbe med mafiabekjempelse, det var en tilfeldighet, men etterhvert ble det et moralsk problem; folkene rundt meg ble drept.» Borsellino visste at han var i fare. Ikke lenge før han ble drept sa han, «Jeg er hverken en helt eller en kamikaze, jeg er en person som alle andre. Jeg frykter slutten fordi jeg betrakter den som noe mystisk, jeg vet ikke hva som skjer på den andre siden. Men det viktigste er å føle at man har overtaket… Hvis det ikke var for smerten over å skulle forlate familien kunne jeg dø ganske rolig.»

Etterforskere mener at mordet ble bestilt av Salvatore Riina, som senere ble fengslet for livstid for andre forbrytelser.

Flyplassen i Palermo fikk etter drapene navnet «Aeroporto Falcone e Borsellino», og et minnesmerke av kunstneren Tommaso Geraci med inskripsjonen «Falcone – Borsellino – De Andre – Det Nye Sicilias Stolthet» er reist der.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 13. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Autorités BnF, BNF-ID 169858160[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]