Hopp til innhold

Paolo Borsellino

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Paolo Borsellino
Født19. jan. 1940[1]Rediger på Wikidata
Palermo[2]
Død19. juli 1992[1][3]Rediger på Wikidata (52 år)
Palermo[4]
BeskjeftigelseDommer Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedUniversitetet i Palermo
SøskenSalvatore Borsellino
Rita Borsellino
BarnLucia Borsellino
NasjonalitetItalia (19461992)
Kongedømmet Italia (19401946)
UtmerkelserGold Medal for Civil Valor

Paolo Borsellino (1940–1992) var en italiensk dommer som i 1990-årene fikk en hovedrolle i kampen mot mafiaen Cosa nostra, og ble myrdet på grunn av dette.

Etter at en kampanje mot mafiaen på Sicilia oppnådde viktige resultater, slo mafiaen tilbake med drapene på Borsellino og hans kollega Giovanni Falcone.

Den 19. juli 1992, etter å ha spist lunch med venner, stoppet han bilen i via D'Amelio i Palermo, hvor hans mor bodde. Etter Falcone-drapet tok man ingen sjanser; han hadde 6 livvakter med seg. En FIAT 127 parkert ved morens hus eksploderte og drepte Borsellino og fem av livvaktene, deriblant Palermos første kvinnelige livvakt.

Borsellino sa: «Jeg har aldri bedt om å få jobbe med mafiabekjempelse, det var en tilfeldighet, men etterhvert ble det et moralsk problem; folkene rundt meg ble drept.» Borsellino visste at han var i fare. Ikke lenge før han ble drept sa han, «Jeg er hverken en helt eller en kamikaze, jeg er en person som alle andre. Jeg frykter slutten fordi jeg betrakter den som noe mystisk, jeg vet ikke hva som skjer på den andre siden. Men det viktigste er å føle at man har overtaket… Hvis det ikke var for smerten over å skulle forlate familien kunne jeg dø ganske rolig.»

Etterforskere mener at mordet ble bestilt av Salvatore Riina, som senere ble fengslet for livstid for andre forbrytelser.

Flyplassen i Palermo fikk etter drapene navnet «Aeroporto Falcone e Borsellino», og et minnesmerke av kunstneren Tommaso Geraci med inskripsjonen «Falcone – Borsellino – De Andre – Det Nye Sicilias Stolthet» er reist der.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 13. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Autorités BnF, BNF-ID 169858160[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]