Malmberget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Malmberget
LandSveriges flagg Sverige
Areal127 hektar[1]
Befolkning927[1] (2020)
Bef.tetthet7,3 innb./hektar
Kart
Malmberget
67°10′30″N 20°39′05″Ø

Malmberget (finsk: Malmivaara, lulesamisk: Málmmavárre) er et tettsted i Gällivare kommune i Norrbottens län i landskapet Lappland i Sverige. I 2010 hadde tettstedet 5 590 innbyggere.[2]

På grunn av stedets gruvevirksomhet så har man måttet flytte hele byen - da fortrinnsvis til nabostedet Gällivare.

Malmberget er mest kjent for sine gruver. Malmutvinningen startet i 1741 på fjellet Illuvaara (lulesamisk:Jiellevárre), det fjellet heretter ble kalt Gellivare malmberg, og så bare Malmberget. Det første malmtoget ble lastet i 1888, det var begynnelsen på det store malmrushet som skulle komme til å forandre hele Malmfälten. I Malmberget var det arbeid å få, men ingen boliger – likheten med gullrushet i Nord-Amerika er slående. I Malmbergets første år bodde arbeiderne i koier som ble spikret sammen av brukte dynamittkasser.

Malmberget er også kjent for Gropen (egentlig Kaptensgropen), som deler tettstedet i to deler. Gropen ble dannet da man av sikkerhetsmessige årsaker rev bygninger i sentrum og deretter sprengte opp de gruvegangene som var under sentrum. I dag er gropen 250 meter dyp.

Bebyggelse (blant annet de to kinoene Nordan og Roxy) og veier i det sentrale Malmberget er blitt revet / flyttet på grunn av rasfaren.

I Malmberget ligger det store svenske gruveselskapet LKABs gruvemuseum. Der vises gruvebrytningens historie, fra malmens oppdagelse frem til våre dager.

Malmberget hadde tidligere høyest befolkningstetthet i kommunen, men har de siste tiårene krympet i rask takt som en følge av at stadig større deler av samfunnet omfattes av det rasutsatte området og at det dermed oppstår boligmangel. Flere hundre leiligheter er revet / flyttet i løpet av de siste årene, blant annet boligområder som Bäckåsen og Tallbacka. Den siste tiden har flere frittliggende eneboliger blitt flyttet (på lastebil) fra Malmberget til et område mellom tettstedene Gällivare og Malmberget.

Kjente personer fra Malmberget[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]