Løp, Lola, løp!

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Løp, Lola, løp!
orig. Lola rennt
Generell informasjon
UtgivelsesårTysklands flagg 20. august, 1998,
USAs flagg 18. juni, 1999,
Australias flagg 20. oktober, 1999
Storbritannias flagg 27. oktober, 1999
Lengde76 min.
SpråkTysk
Bak kamera
RegiTom Tykwer
ProdusentStefan Arndt
ManusforfatterTom Tykwer
MusikkReinhold Heil
Foran kamera
MedvirkendeFranka Potente
Moritz Bleibtreu
Annen informasjon
Budsjett$1 750 000 (est)
Prod.selskapProkino Filmverleih
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Løp, Lola, løp! (originaltittel Lola rennt) er en tysk filmthriller fra 1998 av regissøren Tom Tykwer, med Franka Potente i hovedrollen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen, som foregår i Berlin, er sentrert rundt «Lolas» forsøk på å skaffe 100 000 tyske mark på tyve minutter for å redde kjæresten «Mannis» liv. Pengene tilhører kriminelle, som han har glemt igjen på T-banen i et hodeløst øyeblikk. Han ringer «Lola», og spør om hun kan hjelpe. Faren hennes er bankdirektør. «Lola» løper rundt i Berlin for å nå farens bank, og få pengene av ham. Når planen ikke lykkes, raner hun og «Manni» en butikk, og «Lola» blir skutt av en politimann.

Mens hun dør, starter filmen tilsynelatende på nytt, den hopper tilbake til der hun snakket med «Manni» i telefonen, og igjen prøver hun å få pengene fra faren. Imidlertid skjer en liten handling annerledes i begynnelsen, og resultatet blir fullstendig forskjellig. Hun kommer inn på farens kontor idet han og hans kollega krangler om deres forhold. Hun går derifra, men nede i resepsjonen tar hun pistolen fra vakten og ender opp med å rane faren. Hun bringer pengene til «Manni», men da han passerer gaten blir han kjørt ned av en ambulanse.

Filmen starter en tredje gang. Hun kommer frem til farens bank bare for å se ham kjøre vekk. Hun løper da gjennom byen og ber om hjelp fra djevelen. Hun kommer til et kasino og vinner pengene, men når hun treffer «Manni» har han i mellomtiden fått dem tilbake fra den hjemløse mannen som stjal dem fra ham, og situasjonen er under kontroll. Filmen ender når «Manni» spør «Lola» hva som er i bagen hennes.

Gjennom hele filmen dumper «Lola» hele tiden inn i folk, snakker til dem, eller passerer dem, og livene deres blir fullstendig endret som et åpenbart resultat (i et scenario vinner en kvinne lotteriet og blir rik, i et annet forblir kvinnen fattig og barnet hennes tas fra henne av sosialarbeidere). Det er i stor grad en film om konsekvenser og samhandling, og den ser ut til å benekte eksistensen av skjebne, eller å definere skjebne som noe tenkbart, som gjennom hver enkelt beslutning et menneske foretar kan endres.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Franka Potente Lola
Moritz Bleibtreu Manni
Herbert Knaup Papa
Nina Petri Frau Hansen
Armin Rohde Herr Schuster
Joachim Król Norbert von Au
Ludger Pistor Herr Meier
Suzanne von Borsody Frau Jäger
Sebastian Schipper Mike
Julia Lindig Doris
Lars Rudolph Herr Kruse
Ute Lubosch Mama
Hans Paetsch Forteller

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]