Løgum slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Løgum slott
Beliggenhet
LandDanmark
StedTønder kommune
Etablert1614
Kart
Kart
Løgum slott
55°03′25″N 8°56′59″Ø

Slottet fra nord
Slottet fra sydøst

Løgum slott er en to etasjers bygning med en fløy like vest for Løgumkloster kirke i Tønder kommune i Jylland. Det nåværende slottet er oppført i 1614, delvis over et tidligere kloster, og brukes nå til Folkekirkens etterutdannelse.

Historie[rediger | rediger kilde]

Cistercienserklosteret i Løgumkloster ble grunnlagt i 1173.[1] Ved arvedelingen mellom kong Christian 3. og hans brødre gikk Løgumkloster til hertug Hans den eldre. Klosteret overlevde i første omgang reformasjonen, men ved den siste abbedens død i 1548 ble det inndratt og underlagt hertug Hans.[2] Ved hans død gikk det over til de gottorpske hertuger.

Løgumslottet ble oppført i 1614 som bolig for hertug Johann Adolf av Gottorp.[3] Det har også vært amtsstue og rettssal i bygningen. Etter den store nordiske krig inndro Frederik IV hertugens slesvigske besittelser, og slottet mistet derfor sin funksjon som hertugbolig.[4] Etter det tilhørte slottet den danske krone til krigen i 1864, da den prøyssiske stat overtok den. Etter gjenforeningen i 1920 ble slottet igjen den danske stats eiendom.

Slottet i dag[rediger | rediger kilde]

Slottet brukes i dag av Folkekirkens etterutdannelsesinstitusjoner Præstehøjskolen og Folkekirkens Pædagogiske Institut.[5]

Eiere av Løgumkloster, senere Løgumslottet[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]