Løgum slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Slottet fra nord
Slottet fra sydøst

Løgum slott er en to etasjers bygning med en fløy like vest for Løgumkloster kirke i Tønder kommune i Jylland. Det nåværende slottet er oppført i 1614, delvis over et tidligere kloster, og brukes nå til Folkekirkens etterutdannelse.

Historie[rediger | rediger kilde]

Cistercienserklosteret i Løgumkloster ble grunnlagt i 1173.[1] Ved arvedelingen mellom kong Christian 3. og hans brødre gikk Løgumkloster til hertug Hans den eldre. Klosteret overlevde i første omgang reformasjonen, men ved den siste abbedens død i 1548 ble det inndratt og underlagt hertug Hans.[2] Ved hans død gikk det over til de gottorpske hertuger.

Løgumslottet ble oppført i 1614 som bolig for hertug Johann Adolf av Gottorp.[3] Det har også vært amtsstue og rettssal i bygningen. Etter den store nordiske krig inndro Frederik IV hertugens slesvigske besittelser, og slottet mistet derfor sin funksjon som hertugbolig.[4] Etter det tilhørte slottet den danske krone til krigen i 1864, da den prøyssiske stat overtok den. Etter gjenforeningen i 1920 ble slottet igjen den danske stats eiendom.

Slottet i dag[rediger | rediger kilde]

Slottet brukes i dag av Folkekirkens etterutdannelsesinstitusjoner Præstehøjskolen og Folkekirkens Pædagogiske Institut.[5]

Eiere av Løgumkloster, senere Løgumslottet[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]