Lær kidsa koding

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Lær Kidsa Koding»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Lær kidsa koding! er en frivillig non-profit-bevegelse som jobber for å lære barn IT og programmering. Bevegelsen ble startet våren 2013 av Simen Sommerfeldt og Torgeir Waterhouse.[1] Det er et nettverk av lokale grupper, privatpersoner, biblioteker, myndigheter, skoler, vitensentre og bedrifter. Målet for bevegelsen er å øke rekrutteringen til IT-yrkene og at barn skal få mulighet til å bli skapere, ikke bare forbrukere, av digitale tjenester. Et viktig steg på veien er å få innført undervisning i informatikk i skolen. Lær kidsa koding er et start- og samlingspunkt for personer som vil starte lokale kodeklubber for å lære barn programmering.[2][3][4] Kodeklubben er navnet på aktivitetene som barna er med på, mens Lær Kidsa Koding er hele bevegelsen som arrangerer konferanser, støtter skoler og sørger for kontakten på tvers av landet. Lær Kidsa Koding og Kodeklubben har grupper over hele Norge.

Lær Kidsa Koding! har produsert og oversatt en stor mengde oppgaver[5] for flere aldersgrupper og plattformer, og har laget oversikter over hvordan disse kan støtte læreplanmålene i flere fag og årstrinn.

Bevegelsen har bistått Utdanningsdirektoratet i å utforme opplegget for programmering valgfag på ungdomsskolen, og sammen med Utdanningsdirektoratet og fagforeningen Tekna har de gjennomfører kurs for lærere mange steder i landet.[trenger referanse] Bevegelsen er direkte eller indirekte involvert i nesten alle koderelaterte aktiviteter ved skoler i Norge.[trenger referanse]

Kodetimen[rediger | rediger kilde]

Lær kidsa koding organiserte den første Kodetimen i desember 2013. Kodetimen er den norske versjonen av et amerikansk prosjekt kalt «Hour of Code» som har blitt etablert av organisasjonen Code.org. Kodetimen oppmuntret skoleklasser til å gjennomføre én skoletime med programmering, og Lær kidsa koding publiserer veiledninger til lærere samt gjennomføringsopplegg til elevene.[6]. I 2016 deltok ca. 111.000 elever på Kodetimen.

Kodeklubber[rediger | rediger kilde]

Programmer og utstyr på kodeklubber[rediger | rediger kilde]

Programmer og annet utstyr varierer fra kodeklubb til kodeklubb, men de fleste kodeklubber har kurs i programmet Scratch. Mange bruker også programmet Python og spillet Minecraft.

Scratch[rediger | rediger kilde]

Scratch er et gratis programmeringsspråk, som kan bli brukt af elever, studenter, interesserte, lærere og foreldre for lett å lære å skape spill, animasjoner og andre programmer. Scratch er designet og vedligeholdt af "the Lifelong Kindergarten group" på "the MIT Media Lab".[7] Målet med Scratch er å bruke det som et verktøy i opplæring mot en mer avansert programmeringsverden.

Python[rediger | rediger kilde]

Python er et gratis objektorientert programmeringsspråk startet på av Guido van Rossum i 1989. Van Rossum valgte navnet «Python» fordi han er fan av Monty Python, og fordi han mener at programmering skal være gøy.

Minecraft[rediger | rediger kilde]

Minecraft er et kommersielt videospill, hvor spillerne bygger konstruksjoner av ulike kuber i en 3D virtuell verden. Spillet ble utviklet av den svenske programmør Markus "Notch" Persson og ble senere utviklet og publisert av det svenske firmaet Mojang.[8] I kodeklubbene brukes spillet til å lære barna å programmere i Minecraft.

Kodeklubber i Norge[rediger | rediger kilde]

Det eksisterer ca. 170 kodeklubber pr. mars 2019. En oversikt vedlikeholdes på www.kidsakoder.no.[9]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Nettverket ble i 2018 tildelt Mensaprisen «for deres arbeid med å opprette kodeklubber landet rundt og for å arbeide for at barn og unge skal lære å forstå og beherske sin egen rolle i det digitale samfunnet». Prisen deles ut årlig av Mensa Norge til «den eller de som i sine gjerninger har bidratt til å støtte foreningens formål om å oppdage og hjelpe frem menneskelig intelligens til beste for menneskeheten; å støtte forskning relatert til egenarten, beskrivelsen og bruken av intelligens.».[10]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sommerfeldt, Simen (24. mars 2015). «Hvordan Lær Kidsa Koding! ble til». Lær Kidsa Koding!. Besøkt 18. juli 2019. 
  2. ^ Eirik Rossen (19. mars 2013). «Utrolig støtte til «Lær kidsa koding»». Digi.no. Arkivert fra originalen 6. oktober 2014. Besøkt 1. oktober 2014. 
  3. ^ Maria Amelie (16. august 2013). «Vil ha teknologifag inn i skolen». Teknisk Ukeblad. 
  4. ^ «Om LKK». Lær Kidsa Koding!. Besøkt 18. juli 2019. 
  5. ^ «Oppgaver | Kodeklubben». oppgaver.kidsakoder.no. Besøkt 19. august 2017. 
  6. ^ «Kodetimen». Lær Kidsa Koding!. Besøkt 18. juli 2019. 
  7. ^ «Scratch - For Parents». scratch.mit.edu. Besøkt 18. juli 2019. 
  8. ^ «Minecraft Official Site». Minecraft.net (engelsk). 17. juli 2019. Besøkt 18. juli 2019. 
  9. ^ «Kodeklubboversikt». Lær Kidsa Koding!. Besøkt 18. juli 2019. 
  10. ^ «Mensaprisen | Mensa Norge». www.mensa.no. Besøkt 18. juli 2019. «Mensa Norges pris 2018 tildeles Lær Kidsa Koding (LKK), for deres arbeid med å opprette kodeklubber landet rundt og for å arbeide for at barn og unge skal lære å forstå og beherske sin egen rolle i det digitale samfunnet.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]