L'Arianna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Portara, inngangen til et aldri fullført Ariadnetempel på Naxos er plassert der Ariadne i henhold til myten skal ha blitt forlatt.

L'Arianna er en opera av Claudio Monteverdi med libretto av Ottavio Rinuccini.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Operaen ble uroppført i Mantova 28. mai 1608 i anledning forlovelsesfesten til prins Francesco IV av Gonzaga og prinsesse Margarete av Savoie. Det eneste som er bevart av musikken er den berømte Lamento d'Arianna («Ariadnes klage»).

Handling[rediger | rediger kilde]

Begynnelsen på Lamento d'Arianna («Ariadnes klage»).

Handlingen er basert på den hellenske myten om minoerprinsessen Ariadne og elskeren Thesevs som hun hjalp til å unnslippe labyrinten etter at han hadde drept MinotaurenKreta.

Etter at Ariadne våkner på Naxos og finner ut at Thesevs har forlatt henne, ønsker hun bare å ende sitt liv i bølgene. Hun blir reddet, men er så fortvilet at hun ikke klarer å være takknemlig. Utrøstelig stemmer hun i sin klagesang: Lasciatemi morire («la meg dø»). «Ariadnes klage» gir et pregnant uttrykk for sorg og forlatthet og ble svært populær over hele Italia.

Andre operaer[rediger | rediger kilde]

Det er skrevet en mengde operaer over Ariadne-myten, eksempler er:

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gerhart von Westerman og Karl Schumann: Knaurs Opernführer, Droemersche Verlagsanstalt Th. Knaur Nachf., utgave november 1969

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]