L’Arianna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
L'Arianna
TekstOttavio Rinuccini
MusikkClaudio Monteverdi
SprogItaliensk
GenreOpera
Premiere(r)25. mai 1608 (Mantova)
Annen informasjon
Portara, inngangen til et aldri fullført Ariadnetempel på Naxos er plassert der Ariadne i henhold til myten skal ha blitt forlatt.

L'Arianna er en opera av Claudio Monteverdi med libretto av Ottavio Rinuccini.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Operaen ble uroppført i Mantova 28. mai 1608 i anledning forlovelsesfesten til prins Francesco IV av Gonzaga og prinsesse Margarete av Savoie. Det eneste som er bevart av musikken er den berømte Lamento d'Arianna («Ariadnes klage»).

Handling[rediger | rediger kilde]

Begynnelsen på Lamento d'Arianna («Ariadnes klage»).

Handlingen er basert på den hellenske myten om minoerprinsessen Ariadne og elskeren Thesevs som hun hjalp til å unnslippe labyrinten etter at han hadde drept MinotaurenKreta.

Etter at Ariadne våkner på Naxos og finner ut at Thesevs har forlatt henne, ønsker hun bare å ende sitt liv i bølgene. Hun blir reddet, men er så fortvilet at hun ikke klarer å være takknemlig. Utrøstelig stemmer hun i sin klagesang: Lasciatemi morire («la meg dø»). «Ariadnes klage» gir et pregnant uttrykk for sorg og forlatthet og ble svært populær over hele Italia.

Andre operaer[rediger | rediger kilde]

Det er skrevet en mengde operaer over Ariadne-myten, eksempler er:

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gerhart von Westerman og Karl Schumann: Knaurs Opernführer, Droemersche Verlagsanstalt Th. Knaur Nachf., utgave november 1969

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]