Kylling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Kyllinger)
Hopp til: navigasjon, søk
En daggammel kylling

Kylling er avkommet til hønsefugler. I tillegg til tamhøns, kalles også avkom av villfugler som rype, jerpe og fasan for kylling.

Kyllingstadiet er en del av livssyklusen til hønsefuglene. Syklusen starter med et befruktet egg som blir ruget ut sammen med flere andre. I naturtilstand foregår dette i et reir, som sjelden består av noe mere enn en rugegrop. Kyllingene er oppegående og i stand til å ete vanlig mat fra dag 1. For mange arter er kyllingene utstyrt med farger som går i ett med biotopens farger. Dette, samt en instinktiv tendens til å stikke seg vekk og være urørlige, verner mot rovdyr og -fugler. Voksne kjønnsmodne individer kalles etter art og kjønn (fasanhøne) eller har eget navn (hane, høne, rype, stegg, orre, tiur).

Kyllinger blir klekket fra rugeegg som hønen må ruge på i 21 dager før de blir klekket. Rugeeggene må være befruktet, og for at det skal skje må hønen ha paret seg med en hane. De kan være av samme eller ulik rase. Når en høne ruger, kalles hun klukkhøne. En høne som ruger ligger lenge i rugekassen, dag og natt, bare med noen få pauser i 21 dager. En høne som verper legger bare egg i løpet av noen få minutter, og deretter går hun ut av rugekassen.

Et befruktet egg kan ikke utvikle seg uten varme fra høna eller en rugemaskin, og er således spiselig.

Når kyllingene klekkes, har den med seg en plommesekk som næringspakke, som den bruker to dager på å ete opp.

I moderne hønsehold er hanekyllinger uønsket. De blir sortert vekk og drept snarest mulig etter klekking. Hønekyllingene blir da enten foret opp til eggprodusenter eller slaktekyllinger.

Nyere hønseavl har gitt kyllinger som vokser fortere og gir mere kjøtt enn de tradisjonelle. Hønsekylling nytes ofte som matrett, i stekt, grillet, fritert eller marinert tilstand.

Kyllingliv[rediger | rediger kilde]

Daggamle kyllinger er kyllinger som er opptil én dag gamle (altså nyfødte), og de kan da ikke gå.

Kyllinger som blir født i såkalte rugemaskiner, må ha hjelp til å vokse opp av mennesker. Slike maskiner er nok kun aktuelt for hønseindustrien, og da også kun for raser som ikke ruger.

Kyllinger som ikke er vokst opp med en mor må ha varmelampe i opptil 8 uker. Den første uken skal det være 35 grader, og etter hver uke senkes temperaturen med 2 grader. Etter det kan kyllinger gå fritt sammen med eldre høns og haner.

Se også[rediger | rediger kilde]

ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.