Oslonett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Oslonett var et firma som tilbød privatpersoner og småbedrifter Internett-tilgang ved hjelp av oppringt samband mot en UNIX-maskin og terminalemulering på PC1990-tallet. Selskapet tilbød også diverse web-tjenester. Firmaet ble stiftet 12. desember 1991, og omfattet 16 gründere fra Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo.

Oslonett ble stiftet 12 desember 1991 i et pizzamøte i Institutt for informatikks møterom 3B i Informatikkbygningen i Gaustadbekkdalen. [1] Kjell Øystein Arisland inviterte 15 andre som ble deleiere ved å investere 5000kr og et månedsverk det kommende året. Blant de inviterte var blant annet Gisle Hannemyr, Tore Solvar Karlsen, Steinar Kjærnsrød, Yngvar Berg, Hans Petter Holen, Arne Kinnebergbraaten, Leif Arne Neset, Sigbjørn Næss, Otto Milvang og Tor Sverre Lande [2] [3]

Oslonett var Norges første tilbyder av Internett-tjenester utenfor akademia. Tidlig på 1990-tallet leverte selskapet privatpersoner og selskaper Internett-aksess og SMTP-basert e-post over oppringte og faste linjer. Før det fantes støtte for TCP/IP og SMTP i de operativsystemene fra Microsoft og Apple som var i vanlig bruk på 1990-tallet leverte selskapet den nødvendige tilleggsprogramvare. Denne var til dels basert på fri programvare, dels på egenutviklet kode.

Oslonett startet tidlig med webtjenester, og satte opp Norges første åpne webserver utenfor de akademiske miljøene i 1993. Tjenesten kjørte på en webserver, «Plexus», skrevet i Perl, og var modifisert en god del av Oslonetts Gisle Aas. Den tilbød abonnenter i osloområdet oppringt, modembasert internett-tilknytning. Det ble også holdt kurs for næringslivet i samarbeid med Næringsakademiet, og selskapet instruerte mange bedrifter i hvordan internett-kommunikasjon basert på TCP/IP kunne erstatte mange eldre og tunge programvareprosesser.

Under vinter-OL på Lillehammer i 1994 ble – for første gang i historien – resultatene fortløpende lagt ut på web av Oslonett. I 1995 unnfanget Oslonett tjenesten Kvasir, og samme år ble Oslonett kjøpt opp av Schibsted. Det kommende året bygde miljøet opp Schibsteds internettilbud SN Horisont, og i 1997, etter at Telenor kjøpte alle Schibsted Netts abbonenter, [4][5] ble dette slått sammen med Telenors internettsatsing til selskapet Scandinavia Online (SOL).

Andre selskaper som har sitt opphav i gründermiljøet bak Oslonett, omfatter Basefarm, SOL, Telenor Online, Intervett, Infostream, Manamind og TraceTracker.

Høsten 2014 ble Oslonetts gamle nettsider innlemmet i Norges dokumentarv[6], som det første digitale dokument noensinne[7].

Kjente tjenester fra Oslonett[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]