Kuzma Minin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kuzma Minin
Død21. mai 1616Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseHandelsmann, militær, Zemskoj starosta, statsmann, militær befalingshavende Rediger på Wikidata
BarnNefjod Minin
NasjonalitetTsar-Russland
GravlagtNizhny Novgorod Kremlin

Kuzma Minin. Maleri av Ilja Repin, 1894.

Kuzma Minitsj Minin (russisk Кузьма Минич Минин; fødselsår ukjent, død 1616) var en kjøpmann fra Nizjnij Novgorod som sammen med fyrst Dimitrij Pozjarskij ledet en russisk styrke i Den polsk-russiske krig (1605–1618). Han har siden fått status som folkehelt i Russland.

Minin kom egentlig fra Balakhna, og var slakter i Nizjnij Novgorod. Under krigen var Moskva og andre viktige byer blitt besatt i polakkene, og Minin fikk ansvaret for å organisere en folkehær med det formål å befri de besatte områdene.

I 1612 greide Minins og Pozjarskijs frivillige hær å drive polakkene ut av Moskva. Minin utmerket seg under felttoget, og ble etterpå adlet av den nye tsaren, Mikhail Romanov. Da Minin døde i 1616 ble han gravlagt i katedralen i Nizjnij Novgorod. Et torg i byen har senere fått navn etter Minin og Pozjarskij.

Pozjarskij- og Minin-monumentet[rediger | rediger kilde]

På begynnelsen av 1800-tallet ble det bestemt at det skulle lages et monument til ære for Pozjarskij og Minin. Monumentet skulle avdukes i 1812, som markering av at det var 200 år siden seieren over de polske styrkene i Moskva. På grunn av Napoleons felttog i Russland i 1812 kunne avdukingen først skje i 1816.

Monumentet står i dag på Den røde plass i Moskva.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Bildegalleri[rediger | rediger kilde]