Kuzma Minin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kusma Minin»)
Kuzma Minin
Død21. mai 1616Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseHandelsmann, militært personell, Zemskoj starosta, statsmann, militær befalingshavende Rediger på Wikidata
BarnNefjod Minin
NasjonalitetTsar-Russland
GravlagtNizhny Novgorod Kremlin

Kuzma Minin. Maleri av Ilja Repin, 1894.

Kuzma Minitsj Minin (russisk Кузьма Минич Минин; fødselsår ukjent, død 1616) var en kjøpmann fra Nizjnij Novgorod som sammen med fyrst Dimitrij Pozjarskij ledet en russisk styrke i Den polsk-russiske krig (1605–1618). Han har siden fått status som folkehelt i Russland.

Minin kom egentlig fra Balakhna, og var slakter i Nizjnij Novgorod. Under krigen var Moskva og andre viktige byer blitt besatt i polakkene, og Minin fikk ansvaret for å organisere en folkehær med det formål å befri de besatte områdene.

I 1612 greide Minins og Pozjarskijs frivillige hær å drive polakkene ut av Moskva. Minin utmerket seg under felttoget, og ble etterpå adlet av den nye tsaren, Mikhail Romanov. Da Minin døde i 1616 ble han gravlagt i katedralen i Nizjnij Novgorod. Et torg i byen har senere fått navn etter Minin og Pozjarskij.

Pozjarskij- og Minin-monumentet[rediger | rediger kilde]

På begynnelsen av 1800-tallet ble det bestemt at det skulle lages et monument til ære for Pozjarskij og Minin. Monumentet skulle avdukes i 1812, som markering av at det var 200 år siden seieren over de polske styrkene i Moskva. På grunn av Napoleons felttog i Russland i 1812 kunne avdukingen først skje i 1816.

Monumentet står i dag på Den røde plass i Moskva.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Bildegalleri[rediger | rediger kilde]