Kurt Eisner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kurt Eisner avbildet på en minnesøyle

Kurt Eisner (født 14. mai 1867 i Berlin, drept 21. februar 1919 i München) var en bayersk politiker.

Eisner var sønn av den jødiske tekstilfabrikanten Emanuel Eisner, og vokste opp i Berlin. Han studerte ved Friedrich-Wilhelm-universitetet, og virket han som teaterkritiker, og redigerte en rekke sosialistiske aviser. Han var kritisk innstilt til Karl Marxs tese om den historiske materialisme, en historisk forklaringsmodell som var gått inn som en bærebjelke i partiet SPDs teoretiske grunnlag. Hans tenkning var sterkt influert av filosofen Friedrich Nietzsches verker. Han var på linje med Nietzsche i hans likhetstenkning. Men på samme tid tok han avstand fra meget annet ved Nietsche, og anså ham som monstruøs og dyster. Ettersom Eisner var pasifist og sosialist, avviste han Nietzches dyrkelse av det sterke.

I 1917 sluttet Eisner seg til Tysklands uavhengige sosialdemokratiske parti (USPD, Unabhängige Sozialdemokratische Partei Deutschlands), og ble dømt for forræderi i 1918 på grunn av sin anstiftelse av en streik blant arbeidere ved ammunisjonsfabrikker.

Etter at han ble løslatt organiserte han en revolusjon som styrtet monarkiet i Bayern. Han utropte Bayern som republikk den 9. november 1918 og ble selv Fristaten Bayerns ministerpresident.

Ved valgene i februar 1919 led han nederlag. Han ble skutt og drept av den høyrekonservative aktivisten grev Anton von Arco auf Valley mens han var på vei til den bayerske landdagen for å overrekke sin avskjedssøknad. Drapet på Eisner ledet til en kommunistisk oppstand og utropelse av en korvarig bayersk sovjetrepublikk.


Forgjenger:
 Otto von Dandl 
Bayerns ministerpresidenter
Etterfølger:
 Martin Segitz