Kurt Donsbach

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kurt Donsbach
Født1. desember 1935 (82 år)
NasjonalitetUSA

Kurt Donsbach (født 1935) er en amerikansk forretningsmann og kvakksalver.[1] Han har vært både anerkjent og kontroversiell i miljøer for alternativ medisin, og har en rekke ganger blitt dømt for uautorisert medisinsk behandling av pasienter med alvorlige sykdommer.

Allerede i 1971 ble det avslørt at Donsbach ga pasienter medisinsk behandling uten lisens i California. Agenter fra myndighetene observerte at han påstod at han var autorisert lege og skrev ut forskjellige preparater til pasienter. Mange av disse var kun mulig å få kjøpt hos Westpro Labs, et av Donsbachs egne selskaper. Han erklærte seg skyldig etter tiltalen og ble idømt en bot og to års ubetinget fengsel.

I 1996 ble han dømt for smugling av ulovlige preparater til en verdi av 250 000 dollar, i tillegg til skatteunndragelse.

Han grunnla også Hospital Santa Monica i Baja California i Mexico, men dette ble stengt av mexikanske myndigheter i 2006 etter at enken etter Martin Luther King jr., Coretta Scott King døde etter å ha mottatt medisinsk behandling ved sykehuset.

I april 2009 ble Donsbach arrestert og tiltalt for 11 forhold, deriblant å praktisere medisin uten lisens og salg av ulovlige eller feilmerkede preparater.[2] Samtidig slo norske og svenske myndigheter alarm om kosttilskuddet Fortodol som hadde gitt et titalls skandinaver alvorlig leversvikt.[3] To av disse pasientene døde etter å ha tatt Fortodol over en lengre periode.

I april 2011 ble Donsbach dømt til ett år ubetinget fengsel. I tillegg til fengselsstraffen fikk han ti års prøvetid, og i denne perioden ble han nektet å utgi seg for å være lege, skrive ut medikamenter eller gi noen form for uttalelser om ernæring eller helserelaterte råd i muntlig eller skriftlig form.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]