Kurt Donsbach

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kurt Donsbach
Født1. desember 1935Rediger på Wikidata (85 år)
Beskjeftigelse KiropraktorRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata

Kurt Donsbach (født 1935) er en amerikansk forretningsmann og kvakksalver.[1] Han har vært både anerkjent og kontroversiell i miljøer for alternativ medisin, og har en rekke ganger blitt dømt for uautorisert medisinsk behandling av pasienter med alvorlige sykdommer.

Allerede i 1971 ble det avslørt at Donsbach ga pasienter medisinsk behandling uten lisens i California. Agenter fra myndighetene observerte at han påstod at han var autorisert lege og skrev ut forskjellige preparater til pasienter. Mange av disse var kun mulig å få kjøpt hos Westpro Labs, et av Donsbachs egne selskaper. Han erklærte seg skyldig etter tiltalen og ble idømt en bot og to års ubetinget fengsel.

I 1996 ble han dømt for smugling av ulovlige preparater til en verdi av 250 000 dollar, i tillegg til skatteunndragelse.[trenger referanse]

Han grunnla også Hospital Santa Monica i Baja California i Mexico, men dette ble stengt av mexicanske myndigheter i 2006 etter at enken etter Martin Luther King jr., Coretta Scott King døde etter å ha mottatt medisinsk behandling ved sykehuset.

I april 2009 ble Donsbach arrestert og tiltalt for 11 forhold, deriblant å praktisere medisin uten lisens og salg av ulovlige eller feilmerkede preparater.[2] Samtidig slo norske og svenske myndigheter alarm om kosttilskuddet Fortodol som hadde gitt et titalls skandinaver alvorlig leversvikt.[3] To av disse pasientene døde etter å ha tatt Fortodol over en lengre periode.

I april 2011 ble Donsbach dømt til ett år ubetinget fengsel. I tillegg til fengselsstraffen fikk han ti års prøvetid, og i denne perioden ble han nektet å utgi seg for å være lege, skrive ut medikamenter eller gi noen form for uttalelser om ernæring eller helserelaterte råd i muntlig eller skriftlig form.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]