Hopp til innhold

Bergen Kunstmuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Rasmus Meyers samlinger»)
Bergen Kunstmuseum
Kart
Bergen Kunstmuseum
60°23′22″N 5°19′39″Ø
Nettstedhttp://www.kunstmuseene.no/

Bergen Kunstmuseum var, sammen med Vestlandske Kunstindustrimuseum, de to fremste kunstmuseene i Bergen, inntil de to institusjonene slo seg sammen. Fra april 2013 skiftet Bergen Kunstmuseum navn til KODE Kunstmuseer og komponisthjem.

Bergen Kunstmuseum var fra 2003 et av Nordens største kunstmuseer, som følge av at Bergen kommune besluttet at bygget til Bergen lysverker skulle disponeres som utstillingslokaler for Bergen Kunstmuseum, samtidig som kunstmuseet fikk felles administrasjon med flere andre museer i Bergen.

Bergen Kunstmuseum disponerte følgende bygninger i Bergen: Rasmus Meyers Samlinger, Stenersens samling og Lysverket. De tre bygningene ligger på rekke langs Rasmus Meyers allé, som også utgjør en del av «kunst- og kulturaksen» i sentrum.

Navneendring og konsolideringsprosess[rediger | rediger kilde]

Bergen Kunstmuseums første direktør var Audun Eckhoff. Våren 2009 tiltrådte Eckhoff stillingen som direktør for Nasjonalmuseet i Oslo, og hans etterfølger Erlend Høyersten tiltrådte som Bergen kunstmuseums nye direktør høsten 2009.

I 2007 hadde Bergen Kunstmuseum blitt konsolidert med Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum, Edvard Grieg Museum Troldhaugen, Harald Sæverud Museum Siljustøl og Ole Bull Museum Lysøen, i en ny stiftelse som fikk navnet «Kunstmuseene i Bergen». Direktør for Kunstmuseene i Bergen ble Anniken Thue. Da Thue fratrådte i 2011, tok Erlend Høyersten over som direktør for hele stiftelsen Kunstmuseene i Bergen.

Den 1. januar 2012 ble Bergen Kunstmuseum og Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum sammenslått til ett museum. De to tidligere institusjonsnavnene gikk da offisielt ut av bruk. Fra april 2013 skiftet hele organisasjonen navn til KODE Kunstmuseene i Bergen (kortform: KODE). KODEs logo etterfulgt av et siffer ble plassert på utsiden av hvert av KODEs fire bygningskomplekser, slik som en visuell markering av at det dreide seg om samme institusjon med fire filialer. Det tidligere «Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum» fikk betegnelsen KODE 1, tidligere «Stenersens samling» i Rasmus Meyers allé 3 fikk betegnelsen KODE 2, bygningen som huser Rasmus Meyers Samlinger i Rasmus Meyers allé 7 ble KODE 3, og KODE 4 ble det tidligere Lysverket i Rasmus Meyers allé 9. Komponisthjemmene beholdt sine egennavn selv om de ble en del av KODE.

Erlend Høyersten fratrådte ved årsskiftet 2013/2014 for å bli ny direktør ved ARoS. I oktober 2013 ble danske Karin Hindsbo utnevnt som direktør for KODE; hun tiltrådte stillingen i februar 2014.[1] I 2017 ble Hindsbo utnevnt til ny direktør for Nasjonalmuseet i Oslo. Petter Snare har vært direktør for KODE siden oktober 2017.

Utstillingspris[rediger | rediger kilde]

Kunstkritikerprisen for 2012 ble tildelt Bergen kunstmuseum og Galleri 3,14, for de to institusjonenes felles utstilling av ti kinesiske samtidskunstnere.[2]

I 2011 viste Bergen kunstmuseum deler av en retrospektiv utstilling med arbeider av Per Inge Bjørlo; den opprinnelige utstillingen vant kunstkritikerprisen i 2011 da den ble vist på Henie Onstad kunstsenterHøvik utenfor Oslo.

Lysverket[rediger | rediger kilde]

Lysverket

Lysverket ble tegnet av arkitektene Fredrik Arnesen (1879–1963) og Arthur Darre Kaarbø (1881–1948). De to arkitektene har tegnet en rekke andre bygninger i Bergen, og deres bygninger fra perioden 1935-1938 har stilmessig trekk av såvel klassisisme som funksjonalisme.

Lysverket rommer den eldste kunsten i det tidligere Bergen kunstmuseums samling; det dreier seg om norsk kunst, herunder en stor samling verker av J.C. Dahl. I Lysverket vises også verker som tilhører stilepokene realisme og nyromantikk; norsk og utenlandsk kunst fra 1900-tallet frem til vår tid. Fra høsten 2011 rommer bygningen også Barnas Kunstmuseum og en ny utstilling bestående av verker fra den såkalte «Astrup-samlingen».

Rasmus Meyers samlinger[rediger | rediger kilde]

Rasmus Meyers samlinger

Arkitekt for denne bygningen er Ole Landmark (1885–1970). Bygningen stod ferdig i 1924. Den har et tradisjonelt monumentalt preg, nesten som et lite palass.

Bygningen inneholder hovedverk fra norsk kunsthistorie, fra 1700-tallet frem til 1915. Det såkalte «Blumenthalrommet», som er et interiør fra 1700-tallet med malte allegorier i taket og på veggene, er også en del av Rasmus Meyers samlinger. Samlingene ble donert til Bergen kommune av Rasmus Meyers arvinger i 1916.

Stenersens samling[rediger | rediger kilde]

Stenersens samlinger

Bygningen ble reist i 1978 for å romme samlingen av moderne internasjonal kunst som Rolf Stenersen ga til Bergen kommune i 1971. Bygget er tegnet av arkitekt Sverre Lied (f. 1918). På denne tomten lå tidligere Bergens gamle jernbanestasjon, som var i bruk fra 1883 til 1913.

Stenersens samling inneholder blant annet verker av Paul Klee og Pablo Picasso. I 2003 ble det bestemt at bygningen skulle brukes til temporære utstillinger, og at en del bilder skulle flyttes til Lysverket. Høsten 2010 åpnet museet enn egen avdeling for samtidskunst i Stenersen. Den første utstillingen ble presentert under tittelen «Babel».

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «..PM: Karin Hindsbo blir KODEs nye direktør | KODE...». kodebergen.no. 2013. Arkivert fra originalen 21. mars 2017. Besøkt 20. mars 2017. 
  2. ^ BT. papirutgaven for 24. april 2013, del 2, s.5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]