Bergen kunstmuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Rasmus Meyers samlinger)
Hopp til: navigasjon, søk

Bergen kunstmuseum disponerer tre bygninger, Lysverket, Rasmus Meyer Samlinger og Stenersens Samling. Her finnes kunst fra 1400-tallet frem til vår tid. Museet er et av de største i Norden etter at Bergen kommune besluttet at bygget til Bergen lysverker delvis skulle kunne disponeres til formålet, parallelt til en sammenslåing av flere muséer under felles administrasjon fra 2003 av. Byggene ligger på rekke nedover Rasmus Meyers allé, som også utgjør en del av «kunst- og kulturaksen» i sentrum.

Direktør for museene ble Audun Eckhoff, som våren 2009 overtar som direktør for Nasjonalmuseet. Direktør fra høsten 2009 var Erlend Høyersten. Høyersten fratrådte ved årsskiftet 2013/2014 for å bli ny direktør ved ARoS. Direktør fra oktober 2013 er Karin Hindsbo.

Styreleder fra februar 2014 er Henning Warloe, som overtok etter Per-Kristian Foss (ny riksrevisor).

Museet har en aktiv venneforening som i løpet av de siste hundre årene har bidratt med et stort antall innkjøpte verker. Foreningen har over 1000 medlemmer pr. 2009.

Utstillingspris[rediger | rediger kilde]

Kunstkritikerprisen for 2012 gikk til Bergen Kunstmuseum og Galleri 3,14 for en felles utstilling av 10 kinesiske samtidskunstnere.[1] Deler av utstillingen til Per Inge Bjørlo som vant prisen i 2011 for en retrospektiv utstilling ved Henie Onstad ble forøvrig senere vist i Bergen.

Navneendring[rediger | rediger kilde]

1. januar 2012 ble Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum og Bergen Kunstmuseum sammenslått, med felles åpningstider og inngangsbillett, og under det nye navnet Kunstmuseene i Bergen - sentrum. Den 17. april 2013 skiftet Kunstmuseene i Bergen navn til KODE. KODE er nå navnet på et museum og inkluderer tidligere Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum og Bergen Kunstmuseum (Stenersen, Rasmus Meyers Samlinger, Lysverket). Logo med nummer er plassert på utsiden av hvert bygg, slik at en visuelt markerer at det dreier seg om det samme, bare på fire lokaliteter. Bygning 4 er tidligere Lysverket i Rasmus Meyers allé 9, bygning 3 er bygningen som huser Rasmus Meyers Samlinger i Rasmus Meyers allé 7, bygning 2 er tidligere Stenersen i Rasmus Meyers allé 3 og bygning 1 er tidligere Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum.

Lysverket[rediger | rediger kilde]

Lysverket

Denne bygningen er tegnet av arkitektene Fredrik Arnesen (1879–1963) og Arthur Darre Kaarbø (1881–1948). Arkitektene har tegnet en rekke bygninger i Bergen og står i skillet mellom klassisisme og funksjonalisme bygget i tidsrommet 1935-38. Her finner vi den eldste kunsten, en samling av norsk kunst med bl.a. en stor samling av J.C. Dahl. Her finnes også realisme, nyromantikk og norsk og utenlandsk kunst fra 1900-tallet frem til vår tid. Fra høsten 2011 rommer bygningen også Barnas Kunstmuseum og en ny utstilling av Astrup-samlingen.

Rasmus Meyers samlinger[rediger | rediger kilde]

Rasmus Meyers samlinger

Arkitekt for denne bygningen er Ole Landmark (1885–1970) og den var ferdig i 1924. Bygningen har et tradisjonelt monumentalt preg, nesten som et lite palass. Bygningen inneholder hovedverk fra norsk kunsthistorie fra 1700-tallet frem til 1915. Spesielt er Blumenthalrommet fra 1700-tallet med malte allegorier i taket og på veggene. Samlingene ble donert til Bergen kommune av Rasmus Meyers arvinger i 1916.


Stenersens samling[rediger | rediger kilde]

Stenersens samlinger

Bygningen ble reist i 1978 for å romme samlingen av moderne internasjonal kunst som ble gitt til Bergen by av Rolf Stenersen i 1971. Den er tegnet av arkitekt Sverre Lied. (f.1918). På denne tomten lå den gamle jernbanestasjonen som var i bruk fra 1883-1913. Stenersens samling inneholder arbeider bl.a. av Paul Klee og Pablo Picasso. I 2003 bestemte en å bruke bygningen til temporære utstillinger og flyttet en del av bildene til Lysverket. Høsten 2010 åpnet museet en egen avdeling for samtidskunst i Stenersen. Den første presentasjonen har fått Babel som tittel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BT. papirutgaven for 24. april 2013, del 2, s.5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Bergen kunstmuseum – bilder, video eller lyd