Bergen kunstmuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Rasmus Meyers samlinger)
Hopp til: navigasjon, søk

Bergen Kunstmuseum var det tidligere navnet på kunstmuseene i Bergen. Det var sammen med det tidligere Vestlandske Kunstindustrimuseum, de viktigste museene i Bergen, inntil de slo seg sammen. Fra april 2013 skiftet Bergen Kunstmuseum navn til KODE Kunstmuseene i Bergen. Bergen Kunstmuseum var opprinnelig et av de største i Norden etter at Bergen kommune besluttet at bygget til Bergen lysverker delvis skulle kunne disponeres til formålet, parallelt til en sammenslåing av flere muséer under felles administrasjon fra 2003 av. Byggene som var inkludert i Bergen Kunstmuseum; Rasmus Meyers Samlinger, Stenersen og Lysverket, ligger på rekke nedover Rasmus Meyers allé, som også utgjør en del av «kunst- og kulturaksen» i sentrum.

Navneendring og konsolideringsprosess[rediger | rediger kilde]

Direktør for museene var først Audun Eckhoff, som våren 2009 overtok som direktør for Nasjonalmuseet. Bergen Kunstmuseums direktør var fra høsten 2009 Erlend Høyersten. I 2007 ble Bergen Kunstmuseum konsolidert under stiftelsen Kunstmuseene i Bergen sammen med Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum, Edvard Grieg Museum Troldhaugen, Harald Sæverud Museum Siljustøl og Ole Bull Museum Lysøen. Direktør for Kunstmuseene i Bergen ble Anniken Thue. Da Thue fratrådte i 2011 tok Erlend Høyersten over som direktør for hele stiftelsen Kunstmuseene i Bergen.

Bergen Kunstmuseum og Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum ble sammenslått til et museum fra januar 2012 og mistet dermed sine egennavn. Fra april 2013 skiftet hele organisasjonen navn til KODE Kunstmuseene i Bergen (kort KODE). Logo med nummer er plassert på utsiden av hvert bygg, slik at en visuelt markerer at det dreier seg om det samme, bare på fire lokaliteter. KODE 4 er tidligere Lysverket i Rasmus Meyers allé 9, KODE 3 er bygningen som huser Rasmus Meyers Samlinger i Rasmus Meyers allé 7, KODE 2 er tidligere Stenersen i Rasmus Meyers allé 3 og KODE 1 er tidligere Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum. Komponisthjemmene beholdt sine egennavn men er en del av KODE.

Erlend Høyersten fratrådte ved årsskiftet 2013/2014 for å bli ny direktør ved ARoS. Direktør for KODE er fra oktober 2013 Karin Hindsbo.

Utstillingspris[rediger | rediger kilde]

Kunstkritikerprisen for 2012 gikk til Bergen Kunstmuseum og Galleri 3,14 for en felles utstilling av 10 kinesiske samtidskunstnere.[1] Deler av utstillingen til Per Inge Bjørlo som vant prisen i 2011 for en retrospektiv utstilling ved Henie Onstad ble forøvrig senere vist i Bergen.

Lysverket[rediger | rediger kilde]

Lysverket

Denne bygningen er tegnet av arkitektene Fredrik Arnesen (1879–1963) og Arthur Darre Kaarbø (1881–1948). Arkitektene har tegnet en rekke bygninger i Bergen og står i skillet mellom klassisisme og funksjonalisme bygget i tidsrommet 1935-38. Her finner vi den eldste kunsten, en samling av norsk kunst med bl.a. en stor samling av J.C. Dahl. Her finnes også realisme, nyromantikk og norsk og utenlandsk kunst fra 1900-tallet frem til vår tid. Fra høsten 2011 rommer bygningen også Barnas Kunstmuseum og en ny utstilling av Astrup-samlingen.

Rasmus Meyers samlinger[rediger | rediger kilde]

Rasmus Meyers samlinger

Arkitekt for denne bygningen er Ole Landmark (1885–1970) og den var ferdig i 1924. Bygningen har et tradisjonelt monumentalt preg, nesten som et lite palass. Bygningen inneholder hovedverk fra norsk kunsthistorie fra 1700-tallet frem til 1915. Spesielt er Blumenthalrommet fra 1700-tallet med malte allegorier i taket og på veggene. Samlingene ble donert til Bergen kommune av Rasmus Meyers arvinger i 1916.

Stenersens samling[rediger | rediger kilde]

Stenersens samlinger

Bygningen ble reist i 1978 for å romme samlingen av moderne internasjonal kunst som ble gitt til Bergen by av Rolf Stenersen i 1971. Den er tegnet av arkitekt Sverre Lied. (f.1918). På denne tomten lå den gamle jernbanestasjonen som var i bruk fra 1883-1913. Stenersens samling inneholder arbeider bl.a. av Paul Klee og Pablo Picasso. I 2003 bestemte en å bruke bygningen til temporære utstillinger og flyttet en del av bildene til Lysverket. Høsten 2010 åpnet museet en egen avdeling for samtidskunst i Stenersen. Den første presentasjonen har fått Babel som tittel.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BT. papirutgaven for 24. april 2013, del 2, s.5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]