Kullorsuaq

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kullorsuaq
LandGrønlands flagg Grønland
KommuneAvannaata
Areal1,02 km²
Befolkning436 (2018)
Bef.tetthet413,89 innb./km²
Høyde o.h.54 meter
Posisjonskart
Kullorsuaq ligger i Grønland
Kullorsuaq
Kullorsuaq
Kullorsuaq (Grønland)
Kart
Kullorsuaq
74°35′N 57°13′V

Kullorsuaq (grønlandsk for «den store tommelfinger») er ei bygd i Avannaata kommune, nordvest på Grønland. Bygda hadde 436 innbyggere i 2018.[1]

Bygda ligger ca. 300 km nord for Upernavik, 70 km fra Nuussuaq og 400 km fra Savissivik.

Bygda ble grunnlagt i 1928. De første innbyggerne her flyttet hit fra Qaarusulik, som ligger 30 km lenger vest, men som i dag er fraflyttet. Navnet «den store tommelfinger» refererer til et fjell i nærheten av bygda, som sett fra vest ligner en stor tommelfinger.[trenger referanse]

I den isfrie sesongen (juli – november) kommer det skip hit med forsyninger annenhver uke. Hele året går det helikopter hit 3-4 ganger i uken.[trenger referanse] Det er både mulighet for mobiltelefoni og Internett her. Den viktigste næringsveien her er fangst og fiske, særlig etter sel, narhval og hvithval. Både kjøttet og huden er salgsvare.

I «Servicehuset» finner man et fellesvaskeri med myntpåslipp, bad, møtelokale og et hobbyverksted. Det er også her syke- og tannpleie foregår. De har ikke lege stasjonært her fast, men det kommer lege hit 2-3 ganger i året. Pasienter fraktes i noen tilfeller til Upernavik sykehus. KNI har matvarebutikk her.

Folkeskolen i bygda heter Matiarseeqqap Atuarfia og har ca. 100 elever.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Befolkningen i lokaliteterne 1. Januar 1977-2018 Arkivert 24. juli 2018 hos Wayback Machine., Statistikbanken, Grønlands Statistik.