Nuussuaq

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nuussuaq
LandGrønlands flagg Grønland
KommuneAvannaata
Areal0,77 km²
Befolkning186 (2018)
Bef.tetthet235,06 innb./km²
Posisjonskart
Nuussuaq ligger i Grønland
Nuussuaq
Nuussuaq
Nuussuaq (Grønland)
Kart
Nuussuaq
74°06′40″N 57°03′40″V

Nuussuaq (dansk: Kraulshavn) er ei bygd i Avannaata kommune, nordvest på Grønland. Bygda hadde 186 innbyggere i 2018.[1]

Nuussuaq ligger ca. 200 km nord for Upernavik.

Bygda ligger på Nuussuaqhalvøya, som på grønlandsk beter det store neset.[trenger referanse]

Om sommeren er båtforbindelse til Upernavik 1-2 ganger i uken. Hele året er det helikopterforbindelse mellom bygda og lufthavnen i Upernavik.

Området omkring bygden er velegnet til fotturer og observasjon av hvaler. En gang i året trekker hvithvaler inn i bukten, der de tradisjonelt jaktes på av lokale jaktfolk. Dette gir kjøtt, og ikke minst hud («mattak», uttales ma-dæk), som er en delikatesse.

De viktigste næringene her er fangst og fiske. Men de utnytter ikke fiskeressursene fullt ut, bl.a. har Nuussuaq ikke som andre bygder nytt godt av hellefisken i området, fordi dette krever investeringer i fiskerbåter m.m.[trenger referanse] Hellefisk kan også fanges med langline, men dette krever havis, slik at man kan lage hull i isen for å fiske.[trenger referanse]

De siste årene har temperaturen i Nuussuaq ligget over normalen, dette gjør at isen først kommer sent på året.[trenger referanse] Det er på isen fangstfolkene jakter, på f.eks. sel. Samtidig har været også vært mer skiftende sent på sesongen, dette har gitt færre jaktdager.

Bygda har KNI-butikk. Skolen her heter Atuarfik Nuussuaq («Nuussuaq skole»). Denne ble renovert i 1999.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Befolkningen i lokaliteterne 1. Januar 1977-2018 Arkivert 24. juli 2018 hos Wayback Machine., Statistikbanken, Grønlands Statistik.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]