Nuussuaq

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 74°07′N 57°04′V

Upernavik kommune

Nuussuaq (dansk: Kraulshavn) er ei bygd i Upernavik kommune, nordvest på Grønland.

Bygda ligger ca. 200 km nord for Upernavik, som er kommunens administrative sentrum og eneste by. Pr 2006 hadde de 223 innbyggere, og ligger på Nuussuaqhalvøya, som på grønlandsk beter det store neset. Om sommeren er båtsforbindelse til Upernavik 1-2 ganger i uken. Hele året er det helikopterforbindelse mellom bygda og lufthavnen i Upernavik.

Området omkring bygden er velegnet til fotturer og observation av hvaler. En gang i året trekker hvithvaler inn i bukten, der de tradisjonelt jaktes på av lokale jaktfolk. Dette gir kjøtt, og ikke minst hud («mattak», uttales ma-dæk), som er en delikatesse.

De viktigste næringene her er fangst og fiske. Men de utnytter ikke fiskeressurserne fullt ut, bl.a. har Nuussuaq ikke som andre bygder nytt godt av hellefisken i området, fordi dette krever investeringer i fiskerbåter m.m. Hellefisk kan også fanges med langline, men dette krever havis, slik at man kan lage hull i isen for å fiske.

De siste årene har temperaturen i Nuussuaq ligget over normalen, dette gjør at isen først kommer sent på året. Det er på isen fangstfolkene jakter, på f.eks. sel. Samtidig har været også vært mer skiftende sent på sesongen, dette har gitt færre jaktdager.

Bygda har KNI-butikk, og skolen her heter Atuarfik Nuussuaq («Nuussuaq skole»). Denne ble renovert i 1999.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]