Kristkirken på Holmen i Bergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Omriss av Kristkirken på Holmen. Veggene i skipet skal ha vært der hekken er.
Parkanlegget på Bergenhus med Kristkirkens grunnplan

KristkirkenHolmen i Bergen var den gamle domkirken i Bergen og ble reist av Olav Kyrre i tidsrommet 10661093. I 1170 ble St. Sunnivas levninger flyttet fra Selja og skrinsatt over høyalteret. Kirken lå like nord for Håkonshallen. Den var egentlig viet til Den hellige treenighet – men ble kalt Kristkirken.

På 1200-tallet var Holmen og Kristkirken Norges politiske sentrum. Kirken ble brukt til forhandlinger og kirkegården til tingsted ved kongehyllinger og riksmøter. Kongene ble også kronet, viet og gravlagt i kirken.

I 1531 ble kirken jevnet med jorden av lensherren Eske BilleBergenhus da en mente at den var til hinder for vern av borgen.

Grunnplanen av kirken er markert med en plantet hekk i parkanlegget på Bergenhus. Hvor alteret stod finnes et minnesmerke med relieff av St. Sunniva.

Berømte graver[rediger | rediger kilde]

Dagens Kristkirke[rediger | rediger kilde]

Navnet Kristkirken i Bergen ble tatt i bruk av en uavhengig evangelisk menighet i 1994, men har ikke noe med den historiske Kristkirken i Bergen å gjøre. Menigheten flyttet i januar 2020 fra Minde til Nesttun i Bergen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]