Kristkirkene på Holmen i Bergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Omriss av Kristkirken på Holmen. Hekken beskriver veggene i skipet.
Parkanlegget på Bergenhus med Kristkirkens grunnplan.

Kristkirkene, Store og Lille Kristkirke, lå side om side på Holmen i Bergen, nordvest for Håkonshallen. Store Kristkirke var den gamle domkirken i Bergen og ble reist av Olav Kyrre i tidsrommet 10661093, mens Lille Kristkirke ble bygd i tre. Til Store Kristkirke ble relikviene av den hellige Sunniva flyttet fra Selje 7. september 1170, og skrinsatt over høyalteret. Store Kristkirke var egentlig viet til Den hellige treenighet – men ble kalt Kristkirken.

På 1200-tallet var Holmen og Kristkirken Norges politiske sentrum. Kirken ble brukt til forhandlinger og kirkegården til tingsted ved kongehyllinger og riksmøter. Kongene ble også kronet, viet og gravlagt i kirken.

Lille Kristkirke var utpekt til kongelig gravkirke (Harald Gille ble gravlagt der 1136) og sognekirke for folkene i kongsgården. Den brant trolig samtidig med kongsgården og bispegården under vitaliebrødrenes herjing 1429.

I 1531 ble store kristkirken jevnet med jorden av lensherren Eske BilleBergenhus, da en mente at den forhindret et vern av borgen.

Grunnplanen av kirken er markert med en plantet hekk i parkanlegget på Bergenhus. Hvor alteret stod, finnes et minnesmerke med relieff av St. Sunniva.

Berømte graver[rediger | rediger kilde]

Dagens Kristkirke[rediger | rediger kilde]

Navnet Kristkirken i Bergen ble tatt i bruk av en uavhengig evangelisk menighet i 1994, men har ikke noe med den historiske Kristkirken i Bergen å gjøre. Menigheten flyttet i januar 2020 fra Minde til Nesttun i Bergen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]