Kristjan Palusalu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kristjan Palusalu
Foto ja negatiiv, ESM F 416-4-B6256.jpg
Født10. mars 1908
Varbla kommune
Død17. juli 1987 (79 år)
Tallinn
Gravlagt Metsakalmistu
Beskjeftigelse Bryter, militær
Nasjonalitet Estland
Høyde185 centimeter

Medaljeoversikt
Konkurrerte for Estland
Bryting, fristil
OL
Gull OL 1936Tungvekt
Bryting, gresk-romersk stil
OL
Gull OL 1936Tungvekt

Kristjan Palusalu (inntil 1935 Kristjan Trossmann, (født 10. mars 1908 i Läänemaa, død 17. juli 1987) var en estisk bryter og OL-vinner.

Palusalu huskes først og fremst for sine to gullmedaljer under OL 1936 i Berlin. Han var flaggbærer for Estland under åpningsseremonien på Olympiastadion. Etter at Sovjetunionen okkuperte Estland i 1940 og krigen brøt ut, ble Palusalu sendt til en arbeidsleir i 1941, til Kotlas i Russland. Han forsøkte å rømme sammen med andre fanger, men ble tatt etter noen få dager på flukt. Deretter ble han dømt til døden, men fikk muligheten til å dra til frontlinjen for å kjempe mot Finland i den finske fortsettelseskrigen.

Han deserterte til finsk side i Nord-Karelen, nordvest for Onega. Da Palusalu krysset grensen, ble han gjenkent av en sportsinteressert soldat i den finske hæren.[1]

Han ble satt i fengsel, men fikk snart returnere til hjemlandet, som nå var okkupert av Nazi-Tyskland. Etter at den sovjetiske hæren returnerte i 1945 ble han igjen arrestert. Han ble ikke løslatt før under Khrustsjov på 1960-tallet. Han var ikke glemt av det estiske folket. Kanskje fordi hans liv reflekterte hele nasjonens skjebne, har Kristjan Palusalu forblitt en av de mest populære idrettshelter i Estlands historie.

Monumentet Bronsesoldaten i Tallinn, som stod i Tallinn sentrum til 27. april 2007, da den ble flyttet til en militær kirkegård, blir av mange estlendere antatt å være basert på Palusalu, da likhetstrekkene er mange. Billedhoggeren Enn Roos benektet dette (kanskje fordi Palusalu var falt i unåde hos de sovjetiske myndighetene), og sa at modellen hadde vært 'en ung arbeider som bodde i nærheten'. [2] [3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]