Kristin Kirkemo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kristin Kirkemo
Født18. april 1973 (45 år)
Søsken Veronica Orderud
Nasjonalitet Norge
ForbrytelserMedvirkning til overlagt drap
Dom16 års fengsel

Kristin Kirkemo (født 18. april 1973) er en av de fire dømte i Orderud-saken[1] og sonet sin 16-årige dom ved Bredtveit kvinnefengsel. Under fengselsoppholdet utdannet hun seg til verktøymaker, og hun ble løslatt 1. september 2011.[2][3][4]

Bakgrunn og familie[rediger | rediger kilde]

Kirkemo er Veronica Orderuds halvsøster. Jentene vokste opp på Ekeberg og Simensbråten, og i barneårene spilte Kristin Kirkemo fotball på KFUMs småjentelag. Fra tolvårsalderen kom hun gradvis i kontakt med belastede miljøer. Kirkemo studerte tegning, form og farge. Hun har vært nakenmodell i pornobladene Cocktail og Lek.[5]

Kirkemo har en sønn født i 1995 og var i en periode samboer med Lars Grønnerød. I 2000 giftet hun seg med Per Haukeland og tok hans etternavn. De ble senere skilt, og hun tok tilbake sitt pikenavn.

Orderud-saken[rediger | rediger kilde]

Det var på bakgrunn av Kirkemos politiforklaring at søsteren Veronica og hennes mann Per Kristian Orderud og Lars Grønnerød ble arrestert og tiltalt.

Hun innrømmet å ha kjøpt to våpen i Molde. Disse skal hun ha overrakt ekteparet Orderud 23. desember 1998. Hun har hevdet å ha overhørt planleggingen av drapene på Per Orderuds foreldre og søster og hennes mann, Per Paust. Sentralt i hennes forsvar sto alibiet gitt henne av avisbudet Tommy Karlsen (som skiftet navn til Tommy Benjaminsen).

Kirkemo var den eneste av de fire dømte som fikk anken sin til Høyesterett vurdert, men anken ble enstemmig forkastet [6]. Lagmannsrettsdommen på 16 års fengsel ble stående med strafferabatt for samarbeid med aktoratet om angiving av de andre dømte i saken. Hennes advokat og forsvarer i saken var Tor Kjærvik, og medforsvarer var Jonny Veum.

Fanget og fri[rediger | rediger kilde]

Fanget og fri er Kirkemos forklaring i Orderud-saken gjengitt som en fortelling. Hun skriver at hun er uskyldig dømt, men kan ikke bevise hvem som utførte drapene. I tillegg forteller Kirkemo om sin oppvekst og hvordan hun havnet i feil miljø hvor hun blant annet kom borti og startet med narkotika.

Boken er skrevet i samarbeid med Odd Myklebust.

Soning[rediger | rediger kilde]

Kirkemo har sonet i Bretvedt kvinnefengsel. Kirkemo er, som de andre dømte i saken[7], innvilget permisjoner. Dette er velferdspermisjoner i forbindelse med jul og 17. mai for at hun skal få være sammen med sin sønn.

Under soning tok hun videregående opplæring og arbeidet som verktøymakerlærling ved Karl M. Gulbrandsen Stansefabrikk AS på Strømmen. Bedriften tilbød henne jobb før løslating 06.09.2011 [8][9][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]