Kristian Åtland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kristian Åtland
Født1967Rediger på Wikidata
Flekkefjord
BeskjeftigelseStatsviter, forsker, tidligere diplomat
Utdannet vedUtenriksdepartementets aspirantkurs
Forsvarets høyskole Sjefskurs
NasjonalitetNorge
ArbeidsstedUtenriksdepartementet
Forsvarets forskningsinstitutt
Nord universitet

Kristian Åtland (født 1967 i Flekkefjord) er en norsk statsviter, russlandsforsker og tidligere diplomat. Han er sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og professor II ved Nord universitet.[1][2]

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Åtland studerte russisk, historie og øststatskunnskap, og ble cand.philol. ved UiO i 1994. I 2009 tok han doktorgrad i statsvitenskap ved UiT med avhandlingen The European Arctic in Soviet and Russian Security Policy, 1987–2007.[3] Åtland har gått Utenriksdepartementets aspirantkurs og sjefskurset ved Forsvarets høgskole.[4]

Yrkesliv[rediger | rediger kilde]

Fra 1994 til 2002 var han ansatt i Utenriksdepartementet. Han var konsulent i Politisk avdeling/Russlandskontoret, ambassadesekretær ved ambassaden i Kyiv og konsul i San Francisco.

I 2002 ble han ansatt som forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), med forskningsområde Russland og russisk sikkerhetspolitikk, og med et særlig fokus på nordområdene og Arktis. Han har også forsket på Ukraina og andre deler av det postsovjetiske området.

I periodene 2007–2008 og 2019–2020 var han gjesteforsker ved University of California, Berkeley.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Senior Research Fellow Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) Kristian Åtland». Norsk (norsk). Besøkt 26. mai 2021. 
  2. ^ «Kristian Åtland - Nord universitet». www.nord.no. Besøkt 26. mai 2021. 
  3. ^ «Russisk nordområdepolitikk : Pressemelding om ny doktorgrad ved Universitetet i Tromsø.» (pressemelding). Universitetet i Tromsø. 1. oktober 2009. «Kristian Åtland, som til daglig er forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) på Kjeller, disputerte 22. september for doktorgraden i statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø. Hans avhandling, som har tittelen The European Arctic in Soviet and Russian Security Policy, 1987-2007: A Collection of Articles Drawing on ‘Copenhagen School' Theory, baserer seg på et omfattende russisk kildemateriale og belyser sikkerhetspolitiske aspekter ved sovjetisk og russisk nordområdepolitikk i de to tiårene som er gått siden slutten av den kalde krigen.» 
  4. ^ «Fredens betingelser i 2019» (PDF). Besøkt 26. mai 2021.