Kreftregisteret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kreftregisteret
Stiftet1951[1]
LandNorge
AdresseUllernchausseen 64, 0379 Oslo
Nettstedwww.kreftregisteret.no (no)
www.kreftregisteret.no (en)
Kart
Kreftregisteret
59°55′53″N 10°42′25″Ø

Kreftregisteret er et sentralt helseregister som omfatter alle personer i Norge som har eller har hatt kreft. Kreftregisteret samler inn data og utarbeider statistikk over kreftforekomsten i Norge, og har en utstrakt forskningsaktivitet. Kreftregisteret har også administrativt ansvar for de offentlige kreftscreeningprogrammene. Kreftregisteret bidrar til å avklare årsaker til og konsekvenser av helseproblemer i forbindelse med kreftsykdom.

Som en del av endringen i den sentrale helseforvaltningen, ble Kreftregisteret fra 1. januar 2024 virksomhetsoverdratt til Folkehelseinstituttet (FHI).

Historie[rediger | rediger kilde]

Kreftregisteret ble opprettet 17. oktober 1951, med bakgrunn i en innstilling fra den daværende Landsforeningen mot Kreft (Kreftforeningen) til Sosialdepartementet våren 1950. Alle krefttilfeller skulle meldes til Kreftregisteret fra 1. januar 1952.[2]

Kreftregisterets database inneholder komplette nasjonale data av høy kvalitet fra 1953.[2] Kreftregisteret er et av de eldste nasjonale kreftregistre i verden. Dette kombinert med det unike personnummersystemet vi har i Norge, gjør at Kreftregisterets materiale, også i et internasjonalt perspektiv, er særdeles godt egnet til å etablere ny viten gjennom forskning, og å spre kunnskap om kreftsykdom.

Kreftregisteret har det administrative ansvaret for de offentlige kreftscreeningprogrammene i landet, Mammografiprogrammet, Livmorhalsprogrammet og Tarmscreeningprogrammet. Screeningprogrammene har til hensikt å forebygge kreftdød ved å oppdage kreftsykdom eller forstadier til kreft så tidlig som mulig.

Kreftregisteret har også etablert egne kvalitetsregistre på kreftområdet. Disse skal bidra til å styrke kvaliteten på behandlingen av ulike kreftsykdommer.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Kreftregisteret ble fra 1. januar 2024 organisert som et eget område under Folkehelseinstituttet. Tidligere var Kreftregisteret organistert som et selvstendig Institutt under Oslo universitetssykehus, med eget styre.[3]

Instituttet har fire avdelinger:

  • Administrasjonsavdelingen
  • Registerinformatikkavdelingen
  • Forskningsavdelingen
  • Registeravdelingen

Kreftregisteret driver også screeningprogrammer mot kreft:

  • Mammografiprogrammet
  • Livmorhalsprogrammet
  • Tarmscreeningprogrammet

Lovhjemmel[rediger | rediger kilde]

Kreftregisterets virksomhet er hjemlet i helseregisterloven § 8 og kreftregisterforskriften. I henhold til forskriften er det ikke anledning til å reservere seg mot registrering i Kreftregisteret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Utgave 2017-05-22 av GRID[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b «Kreftregisteret, Historikk». Arkivert fra originalen 17. oktober 2017. Besøkt 16. oktober 2017. 
  3. ^ «Kreftregisteret, Organisasjon». Arkivert fra originalen 16. oktober 2017. Besøkt 16. oktober 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]