Krattblomsterfluer (Meliscaeva)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Krattblomsterfluer
Meliscaeva auricollis, hunn
Nomenklatur
Meliscaeva
Frey, 1946
Populærnavn
krattblomsterfluer
Hører til
Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Antall arter: ca. 25, 2 i Europa
Habitat: i og ved skog
Utbredelse: Holarktis og Sørøst-Asia
Inndelt i

Krattblomsterfluer (Meliscaeva) er en gruppe av fluer som tilhører familien blomsterfluer (Syrphidae). Slekten omfatter ca. 25 arter, to av dem forekommer i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (8–11 mm), slanke, gule og svarte blomsterfluer. De kan ligne mye på artene i slekten Platycheirus, men skiller seg fra disse på at ansiktet og scutellum er gule. Hodet er bredere enn resten av dyret. Anaiktet er gult, gjerne med en svart flekk i midten. Antennene er for det meste mørke, i alle fall på oversiden. Fasettøynene er nakne. Thorax er svart, ganske blank, scutellum er gult. Svingkøllene (halterer) er hvitgule. Beina er slanke, gule og svarte. Vingene er glassklare bortsett fra et blekbrunt vingemerke. Bakkroppen er smal og jevnbred hos hannen, noe bredere og bredest på midten hos hunnen. På det andre leddet har den et par gule flekker som ikke er tilspisset mot midten. På det tredje og fjerde leddet har de gule flekker hos Meliscaeva auricollis, brede, gule tverrbånd hos Meliscaeva cinctella.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever av ulike slags bladlus. Under gunstige forhold kan de gjøre unna utviklingen på fire uker. De voksne fluene, som kan overvintre som voksne og dermed finnes året rundt, besøker gjerne blomster. Av de nordiske artene er Meliscaeva auricollis en utpreget vandrer som kan vandre over store avstander, Meliscaeva cinctella er noe mer stedbundet.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

De fleste artene lever i Sørøst-Asia, utover dette forekommer én art både i den palearktiske sone og Nord-Amerika, én nesten utelukkende i Europa og én i Japan.

Systematisk inndeling med nordiske arter[rediger | rediger kilde]

Noen regner artene til slekten Episyrphus.

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]